WWF алармира, че пожарите в Амазонските джунгли заплашват 265 застрашени вида

Общата площ на унищожените от пламъците гори в Амазония през 2019 г., възлиза на 43 753 км². Това е ръст със  150 % на годишна база
 
В деня на Амазония природозащитната организация WWF предупреждава, че опустошителните пожари, обхванали големи части от южноамериканските тропически гори, излагат на сериозен риск 265 застрашени вида, които намират убежище в тях.

Засегнатите зони са дом на 85 застрашени растителни и 180 застрашени животински вида, 2/3 от които се срещат единствено в съответните природни зони. Въпреки Националните планове за действие и усилията на природозащитниците, които спомагат за опазването 76 % от застрашените видове в биома на Амазония, те не са в състояние да предпазят флората и фауната от изгаряне. За някои застрашени видове като гигантския броненосец, белобърнестото пекари и гигантския мравояд, пожарите са основен рисков фактор за тяхното оцеляване.
 
Рискът от пожар е още по-висок за видове, за които не действа защитен механизъм. Такъв е  случаят с чернораменния опосум, който е регистриран през 1964 г. в Рондония – един от щатите с най-висок процент на обезлесяване. В засегнатите от пламъците защитени територии на Бразилия попадат 55 застрашени вида (11 растителни и 44 животински), половината от които са ендемични за страната. За пет от тях, сред които и коронования ястребов орел, пожарите са определени като най-сериозната заплаха.
 
Обезлесяването и изгарянето на горите унищожават местообитанията на критични видове, причинявайки щети , които ще останат дълго след потушаването на огнищата , коментира биологът Марсело Оливейра от WWF Бразилия. Амазонските тропически гори са жизненоважни за здравето на планетата. Освен че приютяват повече от половината от всички сухоземните видове в света, те са дом и на 30 000 растения – 30 % от всички растителни видове в Южна Америка. А с абсорбирането на огромно количество въглероден диоксид, джунглите на Амазония също така са отговорни за смекчаването на климатичната криза.
 
През август 2019 г. в Бразилска Амазония са изпепелени 24,944 км² гори. Тази площ е повече от четири пъти по-голяма от унищожената през цялата минала година.

 „Трябва да поддъжаме здрави гори, призовава изпълнителният директор на WWF Бразилия Маурисио Войводич. „Обществото трябва да изпрати ясен сигнал, че Бразилия вече не приема унищожаването на основното си биологично наследство. Правителството е длъжно да гарантира, че горите са ефективно защитени от незаконни дейности. Бизнесът също трябва да поеме своята важна роля като наблюд ава вериги те за доставки и закупува само устойчиво произведени продукти.
 
Въпреки че влиянието на пламъците върху сухоземните видове е най-очевидно, водните животни също са засегнати. Причината е промяната в качеството на водата, което е в пряка зависимост от крайречните гори. В дългосрочен план тяхното унищожаване ще доведе до ерозия на почвата и затлачване на реката. С най-големия речен басейн в света, Амазонка пази огромно разнообразие от риба, която представлява основната хранителна база и източник на доходи за стотици крайбрежни общности.

 „Въздействието на пожарите върху водните екосистеми влияе не само върху екологичното равновесие , но може да има сериозни последици и за местната икономика“, предупреждава Оливейра.
 
Пожарите в Амазония идват на фона на намаляващите популации от горски животни, сочи последното проучване на WWF  Първата глобална оценка на биологичното разнообразие на горите показа, че популациите от птици, бозайници, земноводни и влечуги, живеещи в гори, са намалели средно с 53 % между 1970 и 2014 г. Загубата на местообитания, причинена главно от човешка дейност като обезлесяването, беше определена като ключова причина за 60 % от заплахите, пред които са изправени горите и техните обитатели.
 
WWF призовава световните лидери да обявят глобална извънредна ситуация и да осигурят „Нова сделка за природата и хората до 2020 г., за да се справят с климатичната криза, да защитят останалата природа и да направят по-устойчиви нашите системи за производство и потребление. Именно протекцията и възстановяването на горите трябва да залегне в основата на това глобално споразумение.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

ЕП подкрепи Кристин Лагард за следващ президент на Европейската централна банка

ЕП подкрепи Кристин Лагард за следващ президент на Европейската централна банка

Вторник, 17 Септември 2019

Eвропейският парламент подкрепи  с 394 гласа "за" срещу 206 "против" и 49 въздържали се...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Германия забранява използването на глифозат

Германия забранява използването на глифозат

Петък, 06 Септември 2019

 Германия забранява използването на глифозат от 31 декември 2023 година Това е датата, на...

Компании, Събития, Анализи

XV-та сесия на Българо-тунизийскатa Междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество ще се проведе в Тунис

XV-та сесия на Българо-тунизийскатa Междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество ще се проведе в Тунис

Понеделник, 16 Септември 2019

В периода 22-24.10.2019 г., в Тунис ще се проведе XV-ата сесия на Българо-тунизийскатa Междуправителствена...

Реколта, Пазари, Цени

НСИ:Годишната инфлация  е 2,9%

НСИ:Годишната инфлация е 2,9%

Вторник, 17 Септември 2019

Годишната инфлация към края на август е 2,9%, колкото беше и към края на...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Премиерът Борисов в Пещера: Всеки ден се откриват заводи, държим над 3% ръст на икономиката

Премиерът Борисов в Пещера: Всеки ден се откриват заводи, държим над 3% ръст на икономиката

Понеделник, 16 Септември 2019

 Всеки ден, през ден, се откриват заводи. Затова, въпреки че Европа е в рецесия,...

Иновации, Обучение, Агросвят

Кръгла маса „Перспективи пред развитието на иновациите в Лабораторния комплекс на София Тех Парк“

Кръгла маса „Перспективи пред развитието на иновациите в Лабораторния комплекс на София Тех Парк“

Вторник, 17 Септември 2019

Кръгла маса на тема: „Перспективи пред развитието на иновациите в Лабораторния комплекс на София...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.