Александър Дунчев: Ние сме лидери по защита на вековните гори в ЕС

Според новата горска стратегия 10% от вековните гори в ЕС трябва да попаднат под защита

По отношение защитата на вековните гори страната ни е лидер в ЕС и дори наскоро ЕК издаде новата стратегия за горите, в която основната точка е защитата на вековните гори. Ние тази работа сме я свършили наполовина за разлика от някой от най-водещите европейски страни“, каза пред представители на медиите днес шефът на Изпълнителната агенция по гората Александър Дунчев. Основната причина за това според него е фактът че около 70% от горите у нас са държавни и благодарение на съдействието на неправителствения сектор е станало възможно да се индентифицират и картират вековните гори.

 

Защитени към момента са около 111 хил. хектара стари гори, като за сравнение Александър Дунчев посочи Австрия, където под защита попадат едва 7 хил. декара вековни гори. Най- старите гори у нас са на възраст между 150 и 200 години. Според горската стратегия на ЕС до 10% от старите гори в Общността трябва да са под защита. У нас този процент е около 5% докато в редица европейски страни е между 1 и 2%.

Александър Дунчев присъства заедно с експерти и представители на ТП на ДГС София на демонстрация от проф. Цветан Златанов за определяне на фаза на старост на гори находящи се между Дендрариума и еко стационара " Белите брези"организирана от WWF България. От неправителствената организация припомниха, че процесът на картиране на старите гори у нас, собственост на държавата е приключил още през 2016 година. Идентифицирани са всички държавни стари гори намиращи се както в планинските части, така и в равнинните региони и по поречията на реките.


Определяме фазата на старост на горите по канадски модел

Моделът за определяне фазата на старост на горите у нас се базира основно на канадския опит сподели по време на демонстрацията проф. Цветан Златанов. „Когато започнахме процеса на картиране на тези ори преди 10 години , ние искахме да разберем как изглеждат, защото за да картираш нещо, трябва да знаеш как изглежда“, сподели експертът. Първите стъпки по картиране на вековните гори са направени още в далечната 2002 година, а канадският опит е приложен благодарение на работата на проф. Златанов с неговия колега проф. Кимис от университета на Ванкувър, който е разработил индекси и критерии за оценка на старите гори в Канада. Този опит по думите му е бил много полезен. „Такива дествени иглолистни гори каквито видях в Канада не съм виждал никъде другаде. Ние у нас сме свикнали да се възхищаваме на вековни гори от по 300- или 400 години, но се оказва, че отдолу се намират следи от въглища, което означава, че преди три или четири столетия там се е извършвала сеч“, каза проф. Златанов.

За модел за картиране на вековните гори се решило да се направи проучване на резерватите у нас, като се приема, че ако наистина някъде съществуват подобни гори, то това са именно те. „На база оценка на структурата на тези гори успяхме одина по-късно да разработим индекс на старост на горите, който се състои от няколко параметъра, които се оценяват на терен“, разкри проф. Златанов. В него се съдържа броя на едроразмерните дървета с дебелина поне 70-80 сантиметра, липса на стопанска дейност, лежаща мъртва дървесина и други.

За една стара гора е нормално да има всякакви дървета, не може да има само вековни, а трябва да има и млади и такива на средна възраст. Това е например като едно село, в което има само възрастни хора, което ще наруши баланса. Подобно е и със старите гори, ако няма биотопни дървета, мъртва дървесина, млади дървета, тогава няма да се наруши този баланс“, продължи той.

WF България сега полагат усилия за индентификация и картиране на вековните гори общинска собственост, като вече са получили информация от осем общини. Заради усилията по опазване на горите страната ни е получила през 2020 г. специалната награда " Натура 2000". Информация за всички картирани стари гори може да бъде намерена на специална GIS платформа, поддържана от неправителствената организация. Там може да се провери дали за съответната гора има издадено разрешително за сеч. Друго Интернет приложение пък позволява подаването на сигнали от граждани при съмнения за извършване на незаконни сечи.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Европейската комисия одобри нов договор с Novavax за потенциална ваксина срещу COVID-19

Европейската комисия одобри нов договор с Novavax за потенциална ваксина срещу COVID-19

Thursday, 05 August 2021

Европейската комисия одобри седмото си предварително споразумение за закупуване с фармацевтично дружество, за да...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

  В България има констатиран случай на вирус по доматите, известен като ToBRFV

В България има констатиран случай на вирус по доматите, известен като ToBRFV

Friday, 30 July 2021

Българската страна е уведомила  европейската междуправителствена организация за растителна защита, че в България има...

Компании, Събития, Анализи

Видеоконференция за насърчаване на търговията със селскостопански продукти и морски дарове от Южен и Централен Виетнам 2021 г.

Видеоконференция за насърчаване на търговията със селскостопански продукти и морски дарове от Южен и Централен Виетнам 2021 г.

Monday, 02 August 2021

Конференцията ще се проведе онлайн в платформата ZOOM (безплатно) с пленарна сесия на 6...

Реколта, Пазари, Цени

Световната здравна организация призова за мораториум над трети дози от ваксините за Covid-19

Световната здравна организация призова за мораториум над трети дози от ваксините за Covid-19

Thursday, 05 August 2021

Световната здравна организация призова за мораториум над т.нар. бустери или трети дози от ваксините...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

ДФЗ с насоки към общините как ефективно да изпълняват договорите си по ПРСР 2014-2020 г.

ДФЗ с насоки към общините как ефективно да изпълняват договорите си по ПРСР 2014-2020 г.

Thursday, 22 July 2021

Представители на общините от селските райони бяха запознати как по-ефективно, технически и финансово да...

Иновации, Обучение, Агросвят

Мария Габриел: Европа се нуждае от повече жени лидери на високотехнологични стартъпи

Мария Габриел: Европа се нуждае от повече жени лидери на високотехнологични стартъпи

Tuesday, 13 July 2021

75 000 евро безвъзмездна финансова помощ чрез Европейския съвет по иновациите за стартиращи високотехнологични...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.