Александър Дунчев: Ние сме лидери по защита на вековните гори в ЕС

Според новата горска стратегия 10% от вековните гори в ЕС трябва да попаднат под защита

По отношение защитата на вековните гори страната ни е лидер в ЕС и дори наскоро ЕК издаде новата стратегия за горите, в която основната точка е защитата на вековните гори. Ние тази работа сме я свършили наполовина за разлика от някой от най-водещите европейски страни“, каза пред представители на медиите днес шефът на Изпълнителната агенция по гората Александър Дунчев. Основната причина за това според него е фактът че около 70% от горите у нас са държавни и благодарение на съдействието на неправителствения сектор е станало възможно да се индентифицират и картират вековните гори.

 

Защитени към момента са около 111 хил. хектара стари гори, като за сравнение Александър Дунчев посочи Австрия, където под защита попадат едва 7 хил. декара вековни гори. Най- старите гори у нас са на възраст между 150 и 200 години. Според горската стратегия на ЕС до 10% от старите гори в Общността трябва да са под защита. У нас този процент е около 5% докато в редица европейски страни е между 1 и 2%.

Александър Дунчев присъства заедно с експерти и представители на ТП на ДГС София на демонстрация от проф. Цветан Златанов за определяне на фаза на старост на гори находящи се между Дендрариума и еко стационара " Белите брези"организирана от WWF България. От неправителствената организация припомниха, че процесът на картиране на старите гори у нас, собственост на държавата е приключил още през 2016 година. Идентифицирани са всички държавни стари гори намиращи се както в планинските части, така и в равнинните региони и по поречията на реките.


Определяме фазата на старост на горите по канадски модел

Моделът за определяне фазата на старост на горите у нас се базира основно на канадския опит сподели по време на демонстрацията проф. Цветан Златанов. „Когато започнахме процеса на картиране на тези ори преди 10 години , ние искахме да разберем как изглеждат, защото за да картираш нещо, трябва да знаеш как изглежда“, сподели експертът. Първите стъпки по картиране на вековните гори са направени още в далечната 2002 година, а канадският опит е приложен благодарение на работата на проф. Златанов с неговия колега проф. Кимис от университета на Ванкувър, който е разработил индекси и критерии за оценка на старите гори в Канада. Този опит по думите му е бил много полезен. „Такива дествени иглолистни гори каквито видях в Канада не съм виждал никъде другаде. Ние у нас сме свикнали да се възхищаваме на вековни гори от по 300- или 400 години, но се оказва, че отдолу се намират следи от въглища, което означава, че преди три или четири столетия там се е извършвала сеч“, каза проф. Златанов.

За модел за картиране на вековните гори се решило да се направи проучване на резерватите у нас, като се приема, че ако наистина някъде съществуват подобни гори, то това са именно те. „На база оценка на структурата на тези гори успяхме одина по-късно да разработим индекс на старост на горите, който се състои от няколко параметъра, които се оценяват на терен“, разкри проф. Златанов. В него се съдържа броя на едроразмерните дървета с дебелина поне 70-80 сантиметра, липса на стопанска дейност, лежаща мъртва дървесина и други.

За една стара гора е нормално да има всякакви дървета, не може да има само вековни, а трябва да има и млади и такива на средна възраст. Това е например като едно село, в което има само възрастни хора, което ще наруши баланса. Подобно е и със старите гори, ако няма биотопни дървета, мъртва дървесина, млади дървета, тогава няма да се наруши този баланс“, продължи той.

WF България сега полагат усилия за индентификация и картиране на вековните гори общинска собственост, като вече са получили информация от осем общини. Заради усилията по опазване на горите страната ни е получила през 2020 г. специалната награда " Натура 2000". Информация за всички картирани стари гори може да бъде намерена на специална GIS платформа, поддържана от неправителствената организация. Там може да се провери дали за съответната гора има издадено разрешително за сеч. Друго Интернет приложение пък позволява подаването на сигнали от граждани при съмнения за извършване на незаконни сечи.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Минимален доход: необходима е по-ефективна подкрепа за борба с бедността и насърчаване на заетостта

Минимален доход: необходима е по-ефективна подкрепа за борба с бедността и насърчаване на заетостта

Сряда, 28 Септември 2022

Европейската комисия призовава държавите членки да модернизират своите схеми за минимален доход като част...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Малки и големи опитаха в Сливен вкусни и качествени месни продукти  по време на „Дни на българското месо“

Малки и големи опитаха в Сливен вкусни и качествени месни продукти по време на „Дни на българското месо“

Събота, 24 Септември 2022

Инициативата „Дни на българското месо“ на Асоциацията на месопреработвателите в България отново събра професионалисти...

Компании, Събития, Анализи

Назначени са двама нови изпълнителни директори на DLG

Петък, 09 Септември 2022

Д-р Лотар Хьовелман назначен за главен изпълнителен директор (CEO) на DLG и Freya von...

Реколта, Пазари, Цени

Заместник-министър Георги Събев: Наредби за фермерските пазари и малките производства на храни ще намалят злоупотребите

Заместник-министър Георги Събев: Наредби за фермерските пазари и малките производства на храни ще намалят злоупотребите

Неделя, 25 Септември 2022

Наредби за фермерските пазари и за изисквания за производство на малки количества храни в...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Земеделските производители подават до 16 септември документи по схемата за държавна помощ с бюджет 426 млн. лева

Земеделските производители подават до 16 септември документи по схемата за държавна помощ с бюджет 426 млн. лева

Петък, 02 Септември 2022

До 16 септември включително земеделските производители могат да подават документи по схемата „Помощ в...

Иновации, Обучение, Агросвят

„Биоикономика" и „Електронна търговия" – нови магистърски програми в Аграрен университет- Пловдив

„Биоикономика" и „Електронна търговия" – нови магистърски програми в Аграрен университет- Пловдив

Понеделник, 19 Септември 2022

„Биоикономика" и „Електронна търговия" – нови магистърски програми в Аграрен университет- Пловдив   Модерните специалности следват...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.