Панел “Образование” откри форума Powers Summit

Организаторите от Атлантическия клуб в България и Webit избраха именно образование за първа дискусионна тема, защото всички проблеми и решения могат да се открият именно в този сектор. Разговорът обедини Съюз на работодателите в системата на народната просвета на България, Образование без раници, Асоциация Родители, председател Българската минно-геоложка камера, Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии.

Един от основните фокуси по време на събитието беше как да се навакса дефицита в ученето, по време на ковид пандемията. Някои от решенията, представени от панелистите включват промяна в учебните планове и програми и появата на хибриди такива, достъп до дигитални ресурси за всички ученици.

Обсъждана тема беше дигитализацията на образованието, която да премине през системна устойчивост и умна цифровизация, като например дигитално портфолио и раница.

Тема, която беше залегната по време на сесията беше адаптирането на младите хора към изискванията на пазара на труда, което да се осъществява чрез програми, в които бизнесът влиза в училищата и учителят влиза в компанията.

В модул “Добри практики”, зам-кметът на Пловдив сподели своята визия за дигитализация и модернизиране на ученическия процес. Той отбеляза нуждата от техника, но и координация на обучението на базови умения за учители. България има огромен шанс и използвайки умно технологии, можем да осигурим компетенции на много млади хора,  които да бъдат успешни на пазара на труда.

На сцената, Красимир Вълчев отправи призив да се възстанови присъственото обучение и подчерта, че днес нямаме право да правим компромиси с образованието. Разходите в образованието са тези, които имат най-голяма възвръщаемост

Георги Няголов пожела да подчертае, че образованието дава възможност да функционираме добре като личности, културни общности и да договаряме заедно стандарти за истина и справедливост - да формулираме бъдещето, към което сме се отправили. . 

Академик Денков синтезира разговора - 2 умения са есенциата на съвременната образователна система - децата ще трябва да се учат сами, децата трябва да работят с други хира - резултатите са в колективен труд. Формата на предучилищното и училищното образование ще бъде коригиран и адаптиран за най-добри резултати. Предстои да бъде формиране система-облак за електронни учебни материали. 2022 ще бъде подготвен следващия етап от развитието на дигитална платформа.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Законодателен акт за цифровите услуги: регулиране на платформите за по-безопасна онлайн среда

Законодателен акт за цифровите услуги: регулиране на платформите за по-безопасна онлайн среда

Friday, 21 January 2022

  Членовете на ЕП дават зелена светлина за започване на преговори с държавите членки Мерки за...

Компании, Събития, Анализи

SIMA: 100 години земеделие, еволюция и революция, подкрепа, открития, производителност, споделяне, срещи и бизнес

SIMA: 100 години земеделие, еволюция и революция, подкрепа, открития, производителност, споделяне, срещи и бизнес

Friday, 21 January 2022

 Тази година изложението на решения и технологии за ефективно и устойчиво земеделие ви кани...

Реколта, Пазари, Цени

Хлебопроизводителите: сметките за ток се покачиха с 400%

Хлебопроизводителите: сметките за ток се покачиха с 400%

Friday, 21 January 2022

Сметките за ток се покачиха с 400 процента. Продължават да са направо шокиращи. И...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.