Костадин Костадинов: Най-важни са стратегическите планове, които всяка страна разработва

Богата реколта, силна стопанска година и високо качество на продукцията пожела на колегите си председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов при откриването на жътвената кампания в монтанското село Вировел. Двайсет са регионалните организации с около 350 членове  в Националната асоциация на зърнопроизводителите . Те обработват близо 3 милиона декара земя – това са дребни, средни, големи зърнопроизводители и стопани.

 Костадин Костадинов оглавява НАЗ от 2018 г. Той познава изключително добре проблемите на бранша, тъй като стопанисва 11 хиляди декара земя в Добричко.

- Господин Костадинов, каква е 2019 година за зърнопроизводителите у нас?

- Безспорно това е сложна, трудна година за много от стопаните. Имахме суха есен, безснежна зима, суха пролет, после обилни дъждове. Не е много лесна и жътвата. Радващо е, че на места има много добри добиви, но на други те са много ниски. Такава пъстра година не е много добра за производството, по-специално за пшеницата и като цяло за есенниците – рапица, ечемик, грах. Добивите са по-ниски спрямо миналото лято. Хубавото е, че качеството е много добро – поне това показаха първите проби.

- Ще има ли зърно за износ?

- Предишните  години прибрахме в хамбарите към 6 милиона тона. Сега смятам, че ще са около 5 милиона тона. Зърно за износ има. Въпросът е, до къде ще стигне цената и до колко тя ще удовлетворява производителите. Разходите ни се повишиха. Горивата са с високи цени. Вече говорим и за тол такси, които допълнително ще оскъпят продукцията, което ще е за сметка на самия стопанин. Все пак нашите стоки са най-обемни и пътят им към пристанища, независимо дали дунавски или черноморски, към железопътните гари, мелниците – с една дума навсякъде,  качва себестойността им. Това създава допълнителни трудности.

- Общата селскостопанска политика е обект на дискусии, може ли вече да говорим за плюсове  и минуси?

- За нас най-важни са стратегическите планове, които всяка страна разработва. Агроминистерството сформира работна група, тя е проводник на цялата информация от Брюксел към браншовите организации, заинтересовани от ОСП след 2020 година. Тъй като тя все още е тема на дебати, не може да говорим за плюсове и за минуси. Искаме да работим активно в тази посока. Точно в този период имаме възможност  сами според специфичните си особености да изготвим нужния стратегически план, да е такъв, че на нас да ни е лесно, да има ефект за природата.

- Ще има ли субсидии след 2020 година, говори се, че ще отпаднат?

- Какво означава отпадане? Те се отпускат по европейски регламент. Какъв вариант ще се избере като обща финансова рамка,  ще разберем след няколко месеца. По принцип, ще остане плащането на площ, както е сега. Евентуално говорим за тавани, но те и сега съществуват. Всичко още е на ранен етап и по-конкретно не може да се говори. Трябва да заработи Европейският парламент, да се сформират комисиите му, да се запознаят с изготвеното от нас. Рано е за прогнози.

Разговора води Янка Апостолова

 

 

Министър Десислава Танева: Заедно ще извървим пътя по програмирането на новата ОСП

В края на юли координационната група по програмирането на Новата обща селскостопанска политика 2020-2027 ще  направи презентация  пред представители на селскостопанския  бранш  на направеното досега по темата у нас. Ще бъде огласена информация за етапа на  всяка страна от Евросъюза и докъде са стигнали дебатите и процеса по приемането на трите регламента  в Европейската комисия.

 Регламентите относно стратегическите планове по ОСП, за единната обща организация на пазарите и хоризонталния  за  финансирането, управлението и мониторинга на ОСП ще бъдат приети след определянето на многогодишната финансова рамка, която се очаква в края на годината,  обясни земеделският министър Десислава Танева

  На тази среща ще представим  коригирания анализ на селското стопанство. Взети са предвид всички забележки, направени  на първата среща. Засега е готова икономическата част. Другите са в различен етап. Все още сме съвсем в  началото на процеса по програмиране, вече работи координационната група.
Направено е много за публичността на процеса. На сайта на земеделското министерство е създадена специална секция, където се публикува цялата налична информация. Всеки месец ще има срещи с бранша за дебати, обмен на информация, обратна връзка и така заедно ще извървим пътя по програмирането на новата Обща селскостопанска политика.

След като swot анализите идентифицират всички потребности, ще бъдат уточнени  схемите за  обвързаната подкрепа. Много ще ни помогне наръчникът за зелени плащания, който следва да бъде създаден по решение от един форум в Испания на държавите-членки. Той ще улесни страните в Европейския съюз, ще даде възможност да изберат подходящите. Но за да ги изберем ние у нас, е нужно да имаме ясно идентифицирани нужди, които ще даде swot анализът.

Програмирането  е най-важният път в момента, които трябва да бъде извървян в сектор „Земеделие“. Това е голяма тема, но с добър диалог. Ще бъдат намерени най-точните и най-верните решения.

Вярвам в добрия диалог. Познаваме се  и се надявам, че ще намерим добрите  решения. Винаги диалогът е най-верният подход.  У нас, обаче липсва тази политическа зрялост, която развитите демокрации имат. Тя позволява да няма изкривяване в политиките, причинено единствено и само от политически  шовинизъм. Със сигурност ще мине време и ще надраснем това. Дано порастването ни струва по-малко за всички.

Янка Апостолова

 

 

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

България и Чехия обмениха информация за предприетите мерки срещу АЧС

България и Чехия обмениха информация за предприетите мерки срещу АЧС

Вторник, 16 Юли 2019

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министърът на земеделието на Чехия...

Компании, Събития, Анализи

Институтът по почвознание и агротехнологии проведе научен семинар за радиоекологичното състояние на почвите и водите

Институтът по почвознание и агротехнологии проведе научен семинар за радиоекологичното състояние на почвите и водите

Петък, 12 Юли 2019

 Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията проведе поредния научен семинар с актуална...

Реколта, Пазари, Цени

Кока-Кола ХБК ще предлага Costa Coffee

Кока-Кола ХБК ще предлага Costa Coffee

Четвъртък, 18 Юли 2019

Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани  ще  предлага Costa Coffee  в кен и на вендинг машини. Компанията...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Тенденцията на нарастване на двустранната търговия  с Република Корея продължава и през 2019 г.,

Тенденцията на нарастване на двустранната търговия с Република Корея продължава и през 2019 г.,

Сряда, 17 Юли 2019

За периода януари-май 2019 г. българският износ за Република Корея регистрира увеличение от близо...

Иновации, Обучение, Агросвят

Шестима души са арестувани след акцията на спецпрокуратурата в Държавния Фонд "Земеделие"

Шестима души са арестувани след акцията на спецпрокуратурата в Държавния Фонд "Земеделие"

Вторник, 16 Юли 2019

Шестима души са арестувани след акцията на спецпрокуратурата в Държавния Фонд "Земеделие".  Злоупотребите са...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.