Ивияна Митова, финансистът на зърнопроизводствената фирма „Агроелит:Смятам, че трябва да либерализираме трудовия си пазар

Все по-остро се чувства липсата на работна ръка. У нас не се полагат достатъчни усилия за улесняване „вноса“ на работници – има места, където хората нямат нищо против да пристигнат тук и да се трудят.

Нужно е да се облекчат процедурите, защото земеделието не е единственият сектор с недостиг на работници. А без тях няма как да се развива икономиката, да се постигне растеж, да се покачва стандартът на живота. Смятам, че трябва да либерализираме трудовия си пазар. Не казвам, че трябва да е нерегламентирано, но не и да е както в момента – свързано с многобройни административни пречки .

Земеделието е много разнообразно.В зърнопроизводството автоматизацията и механизацията са на много високо равнище, в сектора по-лесно се намират желаещи да работят. Но там където се изисква повече ръчен труд, вече е проблем и пак опираме до вноса на работници.

Кои са нерешените проблеми в сектора и може ли да бъдат отстранени? Вижте цялото интервю с Ивияна Митова в рубриката „Конкурсът „Еврофермер на годината“

Костадин Костадинов: Най-важни са стратегическите планове, които всяка страна разработва

Богата реколта, силна стопанска година и високо качество на продукцията пожела на колегите си председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов при откриването на жътвената кампания в монтанското село Вировел. Двайсет са регионалните организации с около 350 членове  в Националната асоциация на зърнопроизводителите . Те обработват близо 3 милиона декара земя – това са дребни, средни, големи зърнопроизводители и стопани.

 Костадин Костадинов оглавява НАЗ от 2018 г. Той познава изключително добре проблемите на бранша, тъй като стопанисва 11 хиляди декара земя в Добричко.

- Господин Костадинов, каква е 2019 година за зърнопроизводителите у нас?

- Безспорно това е сложна, трудна година за много от стопаните. Имахме суха есен, безснежна зима, суха пролет, после обилни дъждове. Не е много лесна и жътвата. Радващо е, че на места има много добри добиви, но на други те са много ниски. Такава пъстра година не е много добра за производството, по-специално за пшеницата и като цяло за есенниците – рапица, ечемик, грах. Добивите са по-ниски спрямо миналото лято. Хубавото е, че качеството е много добро – поне това показаха първите проби.

- Ще има ли зърно за износ?

- Предишните  години прибрахме в хамбарите към 6 милиона тона. Сега смятам, че ще са около 5 милиона тона. Зърно за износ има. Въпросът е, до къде ще стигне цената и до колко тя ще удовлетворява производителите. Разходите ни се повишиха. Горивата са с високи цени. Вече говорим и за тол такси, които допълнително ще оскъпят продукцията, което ще е за сметка на самия стопанин. Все пак нашите стоки са най-обемни и пътят им към пристанища, независимо дали дунавски или черноморски, към железопътните гари, мелниците – с една дума навсякъде,  качва себестойността им. Това създава допълнителни трудности.

- Общата селскостопанска политика е обект на дискусии, може ли вече да говорим за плюсове  и минуси?

- За нас най-важни са стратегическите планове, които всяка страна разработва. Агроминистерството сформира работна група, тя е проводник на цялата информация от Брюксел към браншовите организации, заинтересовани от ОСП след 2020 година. Тъй като тя все още е тема на дебати, не може да говорим за плюсове и за минуси. Искаме да работим активно в тази посока. Точно в този период имаме възможност  сами според специфичните си особености да изготвим нужния стратегически план, да е такъв, че на нас да ни е лесно, да има ефект за природата.

- Ще има ли субсидии след 2020 година, говори се, че ще отпаднат?

- Какво означава отпадане? Те се отпускат по европейски регламент. Какъв вариант ще се избере като обща финансова рамка,  ще разберем след няколко месеца. По принцип, ще остане плащането на площ, както е сега. Евентуално говорим за тавани, но те и сега съществуват. Всичко още е на ранен етап и по-конкретно не може да се говори. Трябва да заработи Европейският парламент, да се сформират комисиите му, да се запознаят с изготвеното от нас. Рано е за прогнози.

Разговора води Янка Апостолова

 

 

Министър Десислава Танева: Заедно ще извървим пътя по програмирането на новата ОСП

В края на юли координационната група по програмирането на Новата обща селскостопанска политика 2020-2027 ще  направи презентация  пред представители на селскостопанския  бранш  на направеното досега по темата у нас. Ще бъде огласена информация за етапа на  всяка страна от Евросъюза и докъде са стигнали дебатите и процеса по приемането на трите регламента  в Европейската комисия.

 Регламентите относно стратегическите планове по ОСП, за единната обща организация на пазарите и хоризонталния  за  финансирането, управлението и мониторинга на ОСП ще бъдат приети след определянето на многогодишната финансова рамка, която се очаква в края на годината,  обясни земеделският министър Десислава Танева

  На тази среща ще представим  коригирания анализ на селското стопанство. Взети са предвид всички забележки, направени  на първата среща. Засега е готова икономическата част. Другите са в различен етап. Все още сме съвсем в  началото на процеса по програмиране, вече работи координационната група.
Направено е много за публичността на процеса. На сайта на земеделското министерство е създадена специална секция, където се публикува цялата налична информация. Всеки месец ще има срещи с бранша за дебати, обмен на информация, обратна връзка и така заедно ще извървим пътя по програмирането на новата Обща селскостопанска политика.

След като swot анализите идентифицират всички потребности, ще бъдат уточнени  схемите за  обвързаната подкрепа. Много ще ни помогне наръчникът за зелени плащания, който следва да бъде създаден по решение от един форум в Испания на държавите-членки. Той ще улесни страните в Европейския съюз, ще даде възможност да изберат подходящите. Но за да ги изберем ние у нас, е нужно да имаме ясно идентифицирани нужди, които ще даде swot анализът.

Програмирането  е най-важният път в момента, които трябва да бъде извървян в сектор „Земеделие“. Това е голяма тема, но с добър диалог. Ще бъдат намерени най-точните и най-верните решения.

Вярвам в добрия диалог. Познаваме се  и се надявам, че ще намерим добрите  решения. Винаги диалогът е най-верният подход.  У нас, обаче липсва тази политическа зрялост, която развитите демокрации имат. Тя позволява да няма изкривяване в политиките, причинено единствено и само от политически  шовинизъм. Със сигурност ще мине време и ще надраснем това. Дано порастването ни струва по-малко за всички.

Янка Апостолова

 

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Срещата на върха на Г-7 ще бъде възможност ЕС да защити основания на правила и ред за глобално управление

Срещата на върха на Г-7 ще бъде възможност ЕС да защити основания на правила и ред за глобално управление

Събота, 24 Август 2019

Председателят Доналд Туск ще представлява ЕС на срещата на върха на Г-7. С лидерите...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Ветеринарни експерти от Германия извършват епизоотично проучване в индустриалните ферми

Ветеринарни експерти от Германия извършват епизоотично проучване в индустриалните ферми

Четвъртък, 22 Август 2019

Ветеринарни експерти от Германия пристигнаха у нас за извършване на епизоотично проучване в засегнатите...

Компании, Събития, Анализи

Институтът по лозарство и винарство в Плевен показа 29 десертни и 8 винени сорта грозде

Петък, 23 Август 2019

Институтът по лозарство и винарство в Плевен  показа изложба от 37 образци - 29...

Реколта, Пазари, Цени

Соев шрот със салмонела е доставен до 7 оператора в България

Соев шрот със салмонела е доставен до 7 оператора в България

Събота, 24 Август 2019

Хърватия разпространи информация за установени доставки на територията на Европейския съюз на фуражна суровина...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Над 1 милиард лева са инвестициите на „Дънди Прешъс Металс”

Над 1 милиард лева са инвестициите на „Дънди Прешъс Металс”

Петък, 23 Август 2019

Благоустрояването на градовете и привличането на повече инвеститори у нас - върху тези два...

Иновации, Обучение, Агросвят

България е обявена за 13-ата най-добра винена дестинация в света

България е обявена за 13-ата най-добра винена дестинация в света

Събота, 24 Август 2019

България е класирана на престижното 13-о място, изпреварвайки Гърция и Австралия сред най-добрите в...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.