В новия брой четете:

Конкурсът търси своите герои всеки месец

Anne Marie Quéméner - рицар на Националния орден за заслуги към Франция

Anne Marie Quéméner, SPACE Exhibition Manager беше отличена като рицар на Националния орден за заслуги към Франция от Michèle Kirry, Prefect of the Brittany region.

Орденът е признание за дългогодишната кариера и отдаденост  в работата на Anne Marie Quéméner като мениджър на световното агроизложение SPACE, Рен, Франция.

 “Вие отдавате цялата си енергия за организирането на  SPACE и от регионално животновъдно го превърнахте  в световно събитие“ каза  Michèle Kirry, Prefect of the Brittany region.

Anne Marie Quéméner благодари на своето семейство и на сътрудниците си за  всеотдайната подкрепа по пътя към успеха.Тя припомни, че мисията на SPACE се изпълнява в служба на модерното животновъдство в цял свят.

 

 

 

Вносните зеленчуци сринаха българския пазар на зеленчуци

Изкуствено се завишава  крайната цена на розовите домати за потребителите. Стоката минава през три-четири ръце прекупвачи, докато достигне крайния потребител. Това каза Чавдар Маринов, зам.-министър на земеделието.

 Ние ще вземем съответните мерки да предоставим възможност и подкрепа на производителите да се обединяват в групи и организации на производители, за да може те директно да търгуват, без да чакат разни изкупвачи да идват и да им изкупуват стоката.  Работим с колегите от ръководния състав на министерството и предприемаме спешни мерки, дори проведохме консултативен съвет по зеленчукопроизводство, каза  Маринов.

 Според него не може да се говори за дъмпинг на цените от вносните зеленчуци, а става по-скоро с влизането на продукти от страни членки на ЕС, които са доста по-високо субсидирани спрямо българските нива на субсидии.

Ние проверихме 18 продукта, които са купени от София и проблемът с нитрати при тях е малък - само при три от тях имаше нитрати, коментират от своя страна от „Активни потребители".  Според тях няма достатъчно добър контрол на пазара да не се появяват  опасни продукти.

 

 

Споразумения за търговия и инвестиции между ЕС и Виетнам

 Комисарят по въпросите на търговията Сесилия  Малмстрьом и румънският министър на предприятията, търговията и предприемачеството Щефан-Раду Опреа ще подпишат споразумения за търговия и инвестиции между ЕС и Виетнам в Ханой.

Очаква се тези споразумения да донесат  безпрецедентни ползи за предприятията, потребителите и работниците в ЕС и Виетнам, като същевременно насърчат зачитането на трудовите права, опазването на околната среда и борбата с изменението на климата съгласно Парижкото споразумение.

По този повод председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: „Приветствам днешното решение на държавите — членки на ЕС. След Сингапур Виетнам е втората държава от Югоизточна Азия, с която ЕС сключва споразумения, като по този начин прави стъпка към по-голяма ангажираност с държавите от региона. То представлява също така политическа декларация на две партньорски и приятелски страни, които заявяват подкрепата си за открита, честна и основана на правила търговска система."

С търговското споразумение ще бъдат премахнати почти всички мита върху стоките и услугите, с които търгуват двете страни, като това ще стане постепенно и по начин, който изцяло зачита потребностите за развитие на Виетнам. В споразумението се съдържат също специални разпоредби за отстраняване на техническите пречки, както и гаранции, че 169 традиционни европейски храни и напитки ще се ползват със защита като географски означения във Виетнам. Благодарение на споразумението предприятията от ЕС ще могат да участват в търгове за възлагане на обществени поръчки във Виетнам при същите условия като местните дружества.

ЕС и Виетнам се договориха и за решителни мерки в областта на устойчивото развитие. Те включват ангажимент за ефективно изпълнение на Парижкото споразумение относно изменението на климата. Със споразумението двете страни поемат ангажимент да спазват и ефективно да прилагат принципите на Международната организация на труда, свързани с основните трудови права. За тази цел Виетнам наскоро ратифицира Конвенцията за правото на организиране и на колективно договаряне на МОТ и уведоми ЕС за намерението си най-късно до 2023 г. да ратифицира и останалите две основни конвенции на Международната организация на труда.

В споразумението за защита на инвестициите се съдържат съвременни правила за защита на инвестициите, чието прилагане се осигурява чрез новата инвестиционна съдебна система, и се гарантира правото на правителствата от двете страни да предприемат регулаторни мерки в интерес на своите граждани. С него ще бъдат заменени двустранните споразумения за инвестиции, които 21 държави — членки на ЕС, са подписали с Виетнам, и ще се въведат нови правни гаранции за предотвратяване на конфликти на интереси и за повишаване на прозрачността.

След одобряването от Съвета споразуменията ще бъдат подписани от ЕС и Виетнам и ще бъдат представени на Европейския парламент за одобрение  и тогава да влезе в сила.Споразумението за защита на инвестициите  трябва  да бъде ратифицирано от държавите членки в съответствие с техните вътрешни процедури.

Виетнам е вторият по големина след Сингапур търговски партньор на ЕС  в рамките на Асоциацията на народите от Югоизточна Азия -АСЕАН, като търговията със стоки с тази държава е настойност 49,3млрд. Евро годишно, а търговията с услуги — над 3 млрд. евро. Вносът от ЕС за Виетнам се състои основно от телекомуникационно оборудване, обувки, текстил, мебели и селскостопански продукти. ЕС изнася за Виетнам предимно машини и транспортно оборудване, химикали и храни и напитки.

Подписаните наскоро споразумения с Виетнам и Сингапур проправят пътя за бъдещо междурегионално споразумение с цялата Асоциация на народите от Югоизточна Азия- АСЕАН.

 

 

Ръководителите на Г-20 потвърдиха необходимостта от свободна и справедлива търговия

Ръководителите от Г-20 ясно потвърдиха необходимостта от свободна, справедлива и недискриминационна търговия по време на конференцията.

Лидерите от Г-20 се съгласиха, че е необходимо страните членки да застанат начело на голям глобален икономически растеж и всички трябва да са в готовност за предприемането на допълнителни мерки.Страните трябва да се ангажират с конструктивна дискусия, за да разрешат търговските си противоречия. Г-20 се споразумя за фундаменталните принципи в подкрепа на системата за свободна търговия, които да гарантират свободна, справедлива и недискриминационна търговия, както и отворени пазари и равни условия за игра за всички държави.

 Си Цзипин и Тръмп са се разбрали да подновят двустранните преговори и че Вашингтон няма да налага нови мита върху китайския внос. Преговорите са отново в ход.

ЕС и Меркосур постигнаха всеобхватно търговско споразумение

Европейският съюз и Меркосур постигнаха политическо съгласие за амбициозно, балансирано и всеобхватно търговско споразумение.

Споразумението, по което двете страни работят от 20 години, ще обхване 780 милиона души и ще премахне по-голямата част от митата на стоките, които Евросъюзът изнася за страните от Меркосур –Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай.

Когато влезе изцяло в действие, то ще спести на фирмите от ЕС до 4 млрд. евро, което е четири пъти повече, отколкото с Япония.  Споразумението ще облагодетелства и хранително-вкусовата промишленост, тъй като в момента европейският износ се облага с големи мита - от 20 на сто за шоколадите до 35 на сто за алкохолните и безалкохолни напитки.

Документът дава и правна гаранция за защитата от имитация на над 350 европейски хранителни продукти и напитки, признати като географски индикации. Също така двете страни се ангажират да спазват Парижкото споразумение за климата. Европейските стандарти за безопасност на храните няма да се променят и вносът в Общността трябва да се съобразява с тях. 

Министърът на външните работи на Аржентина Хорхе Фори отбеляза, че споразумението е между народи от два континента с еднакъв корен, тъй като много от предците на жителите на страните от Меркосур са дошли от Европа. "Ние отправяме послание към света - два народа се опитват да израстват позитивно в бъдещето"

За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде гласувано от Европейския парламент и ратифицирано от страните-членки.

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Транспортната комисия в Европейския парламент одобри постигнатото временно споразумение по пакет „Мобилност“

Транспортната комисия в Европейския парламент одобри постигнатото временно споразумение по пакет „Мобилност“

Вторник, 21 Януари 2020

 Транспортната комисия в Европейския парламент одобри постигнатото временно споразумение по пакет „Мобилност“ между европейските...

Компании, Събития, Анализи

Министър Танева ще присъства на представянето на Социално-икономическия SWOT анализ на развитието на селските райони

Министър Танева ще присъства на представянето на Социално-икономическия SWOT анализ на развитието на селските райони

Вторник, 21 Януари 2020

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще присъства на представянето на Социално-икономическия...

Реколта, Пазари, Цени

Фил Хоган: ЕС и Китай постигат напредък в преговорите

Фил Хоган: ЕС и Китай постигат напредък в преговорите

Вторник, 21 Януари 2020

Китай трябва да отвори своя пазар за чуждестранни компании, заяви еврокомисарят по търговията Фил...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

До 29 февруари тютюнопроизводителите ще получат малко над76 млн.лв. преходна национална помощ за кампания 2019 г.

До 29 февруари тютюнопроизводителите ще получат малко над76 млн.лв. преходна национална помощ за кампания 2019 г.

Вторник, 21 Януари 2020

За първи път тютюнопроизводителите ще получат средствата по преходната национална помощ за кампания 2019...

Иновации, Обучение, Агросвят

Комисията по вътрешен пазар  ще гласува резолюция, посветена на  изкуствения  интелект

Комисията по вътрешен пазар ще гласува резолюция, посветена на изкуствения интелект

Понеделник, 20 Януари 2020

Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите ще гласува резолюция, посветена на няколко...


Наши партньори

Времето


Высококачественная декоративная штукатурка по разумной цене. Профикиев.

Агрометеорологична прогноза за месец януари 2020 г.

Високите декемврийски температури удължиха вегетацията на есенните посеви. Вследствие наднормените температури част от късно поникналите зимни житни култури в Западна България,агростанците Кнежа, София, Кюстендил формираха 2-3 лист.

През януари агрометеорологичните условия ще се определят от температури около и над климатичните норми, които ще поддържат в покой есенните посеви и трайните насаждения. Зимните житни култури ще встъпят в най-студения месец от годината в различно фенологичното състояние - следствие от продължителното есенно засушаване и закъснелите сеитби. Значителна част от посевите ще зимуват във фаза трети лист. Във фаза братене, подходящата фаза за зимуване, са голяма част от пшеничните посеви в Източна България, Силистра, Главиница, Царев брод, Долни Чифлик, Ямбол, Карнобат. Неукрепнали, във фаза поникване и начално листообразуване са част от късно засетите, през ноември, зимни житни култури на места в Дунавската равнина,агростанциите Николаево, Павликени.

Прогнозираните минималните температури през месеца, до минус 15оС, в условия без снежна покривка и при по-продължително задържане, ще бъдат критични за зимните житни култури, които не успяха да встъпят във фаза братене през есенната си вегетация. Тези стойности за критични и за изостаналите в развитието си посеви със зимна рапица, които вследствие есенното засушаване не формираха розетка (от 7-8 листа) – фаза, в която растенията успешно зимуват.

Очакваните валежи през януари, около и под нормата, ще увеличават почвените влагозапасите в 50cm и 100cm слой. В началото на зимата в по-голямата част от страната нивото на влагозапасите в еднометровия почвен слой е необичайно ниско за сезона. На места в Западна България, агростанците Кнежа, Кюстендил и в част от източните райони,агростанциите Разград, Сливен, то е под 65% от пределната полска влагоемност (ППВ).

През януари по-подходящи условия за провеждане на зимни резитби в лозовите и овощните масиви ще има през втората половина от месеца.

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.