В новия брой четете:

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 • 32
 • 33
 • 34
 • 35
 • 36
 • 37

Конкурсът търси своите герои всеки месец

Anne Marie Quéméner - рицар на Националния орден за заслуги към Франция

Anne Marie Quéméner, SPACE Exhibition Manager беше отличена като рицар на Националния орден за заслуги към Франция от Michèle Kirry, Prefect of the Brittany region.

Орденът е признание за дългогодишната кариера и отдаденост  в работата на Anne Marie Quéméner като мениджър на световното агроизложение SPACE, Рен, Франция.

 “Вие отдавате цялата си енергия за организирането на  SPACE и от регионално животновъдно го превърнахте  в световно събитие“ каза  Michèle Kirry, Prefect of the Brittany region.

Anne Marie Quéméner благодари на своето семейство и на сътрудниците си за  всеотдайната подкрепа по пътя към успеха.Тя припомни, че мисията на SPACE се изпълнява в служба на модерното животновъдство в цял свят.

 

 

 

Вносните зеленчуци сринаха българския пазар на зеленчуци

Изкуствено се завишава  крайната цена на розовите домати за потребителите. Стоката минава през три-четири ръце прекупвачи, докато достигне крайния потребител. Това каза Чавдар Маринов, зам.-министър на земеделието.

 Ние ще вземем съответните мерки да предоставим възможност и подкрепа на производителите да се обединяват в групи и организации на производители, за да може те директно да търгуват, без да чакат разни изкупвачи да идват и да им изкупуват стоката.  Работим с колегите от ръководния състав на министерството и предприемаме спешни мерки, дори проведохме консултативен съвет по зеленчукопроизводство, каза  Маринов.

 Според него не може да се говори за дъмпинг на цените от вносните зеленчуци, а става по-скоро с влизането на продукти от страни членки на ЕС, които са доста по-високо субсидирани спрямо българските нива на субсидии.

Ние проверихме 18 продукта, които са купени от София и проблемът с нитрати при тях е малък - само при три от тях имаше нитрати, коментират от своя страна от „Активни потребители".  Според тях няма достатъчно добър контрол на пазара да не се появяват  опасни продукти.

 

 

Споразумения за търговия и инвестиции между ЕС и Виетнам

 Комисарят по въпросите на търговията Сесилия  Малмстрьом и румънският министър на предприятията, търговията и предприемачеството Щефан-Раду Опреа ще подпишат споразумения за търговия и инвестиции между ЕС и Виетнам в Ханой.

Очаква се тези споразумения да донесат  безпрецедентни ползи за предприятията, потребителите и работниците в ЕС и Виетнам, като същевременно насърчат зачитането на трудовите права, опазването на околната среда и борбата с изменението на климата съгласно Парижкото споразумение.

По този повод председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: „Приветствам днешното решение на държавите — членки на ЕС. След Сингапур Виетнам е втората държава от Югоизточна Азия, с която ЕС сключва споразумения, като по този начин прави стъпка към по-голяма ангажираност с държавите от региона. То представлява също така политическа декларация на две партньорски и приятелски страни, които заявяват подкрепата си за открита, честна и основана на правила търговска система."

С търговското споразумение ще бъдат премахнати почти всички мита върху стоките и услугите, с които търгуват двете страни, като това ще стане постепенно и по начин, който изцяло зачита потребностите за развитие на Виетнам. В споразумението се съдържат също специални разпоредби за отстраняване на техническите пречки, както и гаранции, че 169 традиционни европейски храни и напитки ще се ползват със защита като географски означения във Виетнам. Благодарение на споразумението предприятията от ЕС ще могат да участват в търгове за възлагане на обществени поръчки във Виетнам при същите условия като местните дружества.

ЕС и Виетнам се договориха и за решителни мерки в областта на устойчивото развитие. Те включват ангажимент за ефективно изпълнение на Парижкото споразумение относно изменението на климата. Със споразумението двете страни поемат ангажимент да спазват и ефективно да прилагат принципите на Международната организация на труда, свързани с основните трудови права. За тази цел Виетнам наскоро ратифицира Конвенцията за правото на организиране и на колективно договаряне на МОТ и уведоми ЕС за намерението си най-късно до 2023 г. да ратифицира и останалите две основни конвенции на Международната организация на труда.

В споразумението за защита на инвестициите се съдържат съвременни правила за защита на инвестициите, чието прилагане се осигурява чрез новата инвестиционна съдебна система, и се гарантира правото на правителствата от двете страни да предприемат регулаторни мерки в интерес на своите граждани. С него ще бъдат заменени двустранните споразумения за инвестиции, които 21 държави — членки на ЕС, са подписали с Виетнам, и ще се въведат нови правни гаранции за предотвратяване на конфликти на интереси и за повишаване на прозрачността.

След одобряването от Съвета споразуменията ще бъдат подписани от ЕС и Виетнам и ще бъдат представени на Европейския парламент за одобрение  и тогава да влезе в сила.Споразумението за защита на инвестициите  трябва  да бъде ратифицирано от държавите членки в съответствие с техните вътрешни процедури.

Виетнам е вторият по големина след Сингапур търговски партньор на ЕС  в рамките на Асоциацията на народите от Югоизточна Азия -АСЕАН, като търговията със стоки с тази държава е настойност 49,3млрд. Евро годишно, а търговията с услуги — над 3 млрд. евро. Вносът от ЕС за Виетнам се състои основно от телекомуникационно оборудване, обувки, текстил, мебели и селскостопански продукти. ЕС изнася за Виетнам предимно машини и транспортно оборудване, химикали и храни и напитки.

Подписаните наскоро споразумения с Виетнам и Сингапур проправят пътя за бъдещо междурегионално споразумение с цялата Асоциация на народите от Югоизточна Азия- АСЕАН.

 

 

Ръководителите на Г-20 потвърдиха необходимостта от свободна и справедлива търговия

Ръководителите от Г-20 ясно потвърдиха необходимостта от свободна, справедлива и недискриминационна търговия по време на конференцията.

Лидерите от Г-20 се съгласиха, че е необходимо страните членки да застанат начело на голям глобален икономически растеж и всички трябва да са в готовност за предприемането на допълнителни мерки.Страните трябва да се ангажират с конструктивна дискусия, за да разрешат търговските си противоречия. Г-20 се споразумя за фундаменталните принципи в подкрепа на системата за свободна търговия, които да гарантират свободна, справедлива и недискриминационна търговия, както и отворени пазари и равни условия за игра за всички държави.

 Си Цзипин и Тръмп са се разбрали да подновят двустранните преговори и че Вашингтон няма да налага нови мита върху китайския внос. Преговорите са отново в ход.

ЕС и Меркосур постигнаха всеобхватно търговско споразумение

Европейският съюз и Меркосур постигнаха политическо съгласие за амбициозно, балансирано и всеобхватно търговско споразумение.

Споразумението, по което двете страни работят от 20 години, ще обхване 780 милиона души и ще премахне по-голямата част от митата на стоките, които Евросъюзът изнася за страните от Меркосур –Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай.

Когато влезе изцяло в действие, то ще спести на фирмите от ЕС до 4 млрд. евро, което е четири пъти повече, отколкото с Япония.  Споразумението ще облагодетелства и хранително-вкусовата промишленост, тъй като в момента европейският износ се облага с големи мита - от 20 на сто за шоколадите до 35 на сто за алкохолните и безалкохолни напитки.

Документът дава и правна гаранция за защитата от имитация на над 350 европейски хранителни продукти и напитки, признати като географски индикации. Също така двете страни се ангажират да спазват Парижкото споразумение за климата. Европейските стандарти за безопасност на храните няма да се променят и вносът в Общността трябва да се съобразява с тях. 

Министърът на външните работи на Аржентина Хорхе Фори отбеляза, че споразумението е между народи от два континента с еднакъв корен, тъй като много от предците на жителите на страните от Меркосур са дошли от Европа. "Ние отправяме послание към света - два народа се опитват да израстват позитивно в бъдещето"

За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде гласувано от Европейския парламент и ратифицирано от страните-членки.

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Срещата на върха на Г-7 ще бъде възможност ЕС да защити основания на правила и ред за глобално управление

Срещата на върха на Г-7 ще бъде възможност ЕС да защити основания на правила и ред за глобално управление

Събота, 24 Август 2019

Председателят Доналд Туск ще представлява ЕС на срещата на върха на Г-7. С лидерите...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Ветеринарни експерти от Германия извършват епизоотично проучване в индустриалните ферми

Ветеринарни експерти от Германия извършват епизоотично проучване в индустриалните ферми

Четвъртък, 22 Август 2019

Ветеринарни експерти от Германия пристигнаха у нас за извършване на епизоотично проучване в засегнатите...

Компании, Събития, Анализи

Институтът по лозарство и винарство в Плевен показа 29 десертни и 8 винени сорта грозде

Петък, 23 Август 2019

Институтът по лозарство и винарство в Плевен  показа изложба от 37 образци - 29...

Реколта, Пазари, Цени

Соев шрот със салмонела е доставен до 7 оператора в България

Соев шрот със салмонела е доставен до 7 оператора в България

Събота, 24 Август 2019

Хърватия разпространи информация за установени доставки на територията на Европейския съюз на фуражна суровина...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Над 1 милиард лева са инвестициите на „Дънди Прешъс Металс”

Над 1 милиард лева са инвестициите на „Дънди Прешъс Металс”

Петък, 23 Август 2019

Благоустрояването на градовете и привличането на повече инвеститори у нас - върху тези два...

Иновации, Обучение, Агросвят

България е обявена за 13-ата най-добра винена дестинация в света

България е обявена за 13-ата най-добра винена дестинация в света

Събота, 24 Август 2019

България е класирана на престижното 13-о място, изпреварвайки Гърция и Австралия сред най-добрите в...


Наши партньори

Времето


Высококачественная декоративная штукатурка по разумной цене. Профикиев.

Агрометеорологична прогноза за месец август 2019

През повечето дни от първото десетдневие на август агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време и температури около и малко под нормата за периода. Прогнозираните метеорологични условия в началото на месеца ще повишат степента на зарази от някои гъбни патогени: мани по зеленчуковите култури от късното полско производство, късно кафяво гниене по овошките, сиво гниене по зреещите ранни сортове грозде.

Падналите валежи в края на юли, надвишили на места в северозападните и централните райони 30-40 l/m² (Н. село, Видин, Враца, Монтана, Ловеч, В.Търново) и очакваните през първото десетдневие на август, ще се отразят благоприятно на вторите култури и на по-късните хибриди царевица, при които ще се осъществява формиране и наливане на зърното. През десетдневието при средноранните хибриди царевица ще протича фаза млечна зрелост, а при ранните ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост (агростанциите Бъзовец, Кнежа, Главиница, Пазарджик, Пловдив). При слънчогледа в Дунавската равнина и в южните райони ще протича фаза узряване.

В края на първото десетдневие се прогнозира съществено повишение на температурите и ускорено протичане на последните фази от развитието на късните полски култури.През второто и третото десетдневие агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо време и температури около и над климатичните норми.

През втората половина на август голяма част от късните полски култури ще приключат развитието си. При слънчогледа ще се наблюдава масово техническа зрелост, при соята – фаза узряване. В края месеца при средно късните хибриди царевица ще преобладава восъчна зрелост. При ориза ще протича фаза млечна зрелост, при памука - разпукване на плодните кутийки.

През втората половина от месеца недостигът на почвена влага при вторите култури ще се задълбочава и ще налага повишени поливни норми. На много места в полските райони отсъствието на влага в горните почвени слоеве ще възпрепятства качественото провеждане на дълбоката оран и предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване със зимна рапица. Агротехническите срокове за сеитбата на рапицата започват да текат през третото десетдневие на август.

През август при късните сортове овошки не трябва да се подценява вредната дейност на последното поколение плодови червеи. Относително сухото време през повечето дни от месеца ще бъде предпоставка за увеличение популацията на акарите. В лозовите масиви е необходимо да се следи за появата и плътността на гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец. Растителнозащитните пръскания трябва да се провеждат през по-хладните часове на деня с препарати с подходящ карантинен срок съобразен с периода на зреене на културите.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.