В новия брой четете:

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

Конкурсът търси своите герои всеки месец

Няма статии в тази категория. Ако се показват подкатегории на тази страница, то те може да съдържат статии.

Компании, Събития, Анализи

 Събития с участието на комисар Мария Габриел в София

Събития с участието на комисар Мария Габриел в София

Четвъртък, 23 Януари 2020

На 24 януари (петък) българският комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж...

Реколта, Пазари, Цени

Търговската секция към Посолството на Република Турция в София информира за предстоящи търговски мисии в Турция

Търговската секция към Посолството на Република Турция в София информира за предстоящи търговски мисии в Турция

Четвъртък, 23 Януари 2020

Търговската секция към Посолството на Република Турция в София информира за предстоящи търговски мисии...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

До 29 февруари тютюнопроизводителите ще получат малко над76 млн.лв. преходна национална помощ за кампания 2019 г.

До 29 февруари тютюнопроизводителите ще получат малко над76 млн.лв. преходна национална помощ за кампания 2019 г.

Вторник, 21 Януари 2020

За първи път тютюнопроизводителите ще получат средствата по преходната национална помощ за кампания 2019...

Иновации, Обучение, Агросвят

„Агра 2020“ ще покаже последно поколение иновации  за класическите ферми

„Агра 2020“ ще покаже последно поколение иновации за класическите ферми

Сряда, 22 Януари 2020

Животновъдството ще бъде акцент  на Международната селскостопанска изложба „Агра 2020“, която ще се проведе...


Наши партньори

Времето


Высококачественная декоративная штукатурка по разумной цене. Профикиев.

Агрометеорологична прогноза за месец януари 2020 г.

Високите декемврийски температури удължиха вегетацията на есенните посеви. Вследствие наднормените температури част от късно поникналите зимни житни култури в Западна България,агростанците Кнежа, София, Кюстендил формираха 2-3 лист.

През януари агрометеорологичните условия ще се определят от температури около и над климатичните норми, които ще поддържат в покой есенните посеви и трайните насаждения. Зимните житни култури ще встъпят в най-студения месец от годината в различно фенологичното състояние - следствие от продължителното есенно засушаване и закъснелите сеитби. Значителна част от посевите ще зимуват във фаза трети лист. Във фаза братене, подходящата фаза за зимуване, са голяма част от пшеничните посеви в Източна България, Силистра, Главиница, Царев брод, Долни Чифлик, Ямбол, Карнобат. Неукрепнали, във фаза поникване и начално листообразуване са част от късно засетите, през ноември, зимни житни култури на места в Дунавската равнина,агростанциите Николаево, Павликени.

Прогнозираните минималните температури през месеца, до минус 15оС, в условия без снежна покривка и при по-продължително задържане, ще бъдат критични за зимните житни култури, които не успяха да встъпят във фаза братене през есенната си вегетация. Тези стойности за критични и за изостаналите в развитието си посеви със зимна рапица, които вследствие есенното засушаване не формираха розетка (от 7-8 листа) – фаза, в която растенията успешно зимуват.

Очакваните валежи през януари, около и под нормата, ще увеличават почвените влагозапасите в 50cm и 100cm слой. В началото на зимата в по-голямата част от страната нивото на влагозапасите в еднометровия почвен слой е необичайно ниско за сезона. На места в Западна България, агростанците Кнежа, Кюстендил и в част от източните райони,агростанциите Разград, Сливен, то е под 65% от пределната полска влагоемност (ППВ).

През януари по-подходящи условия за провеждане на зимни резитби в лозовите и овощните масиви ще има през втората половина от месеца.

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.