Иновациите: Европейският институт за иновации и технологии в храните приема заявления по 6 програми за България

Европейският институт за иновации и технологии в храните (EIT Food) и Институт за агростратегии и иновации - ЕIT Food Хъб България обявиха прием на заявления по  програми, насочени към различни заинтересовани страни в агро-хранителната индустрия. Представяме ви ги в 14 брой на рубриката „Иновациите - бъдещето на агрохранителната верига“, която списание “Агробизнесът“ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

По програмите на EIT Food могат да се възползват българските студенти с ОКС бакалавър или магистър (максимум до 2 години от дипломирането) и докторанти, научни работници, държавна администрация, предприемачи, стартъпи и всички заинтересовани и работещи в агро-хранителната индустрия.

EIT Food Jumpstarter е пре-акселераторска програма за обучение, чрез която най-добрите бизнес идеи могат да спечелят награди до 10000 евро. Jumpstarter е една от най-широкообхватните междусекторни програми, предназначена за иноватори в ранен етап от развитието на своите бизнес идеи, които искат да получат насоки и начален тласък за своя бизнес. Срокът за кандидатстване е удължен до 5 април 2020 г.

EIT Food Академия „Government Executive“ е двудневно практическо обучение за служители в държавната администрация. Покриват се разходи за пътни и нощувки до 1000 евро. Срокът за кандидатстване е удължен до 5 април 2020 г.

EIT Food RIS Fellowships  дава възможност за студенти с ОКС бакалавър или магистър (максимум до 2 години от дипломирането) и докторанти да спечелят от 3 до 6 месечни платени стажове в едни от най-големите агро-хранителни компании в Европа. Заплащането е в размер на 1350 евро/месец за Fellowship – програмата, насочена към студенти и 2000 евро/месец за Talents – програмата, насочена към докторанти. Срокът за кандидатстване е удължен до 13 април 2020 г.

EIT Food RIS Innovation Prizes е едно от най-големите състезания за стартъпи в агро-хранителната сфера в Южна и Източна Европа. Състезанието е в два кръга, като наградите за първи кръг са до 5000 евро, а за втори кръг са до 25 000 евро. Срокът  за кандидатстване е 19 април 2020 г.

EIT Food Test Farms е програма, която да свърже агротехнологични стартъпи (TRL5 и TRL6) с фермери и която дава възможност на стартъпите да тестват своите решения на полето. Програмата дава възможност за валидиране на функционалността и подкрепа за комерсиализацията на идеята. Покриват се разходите за пътуване и провеждане на тестовете до 3000 евро. Срокът за кандидатстване е 21 април 2020 г.

 EIT Food Legal and Accounting Support  предоставя правна и счетоводна подкрепа за стартиращи предприятия в ранен етап, в размер на до 2500 евро. Сроковете за кандидатстване по тази програма са по график до 30 септември 2020 г. като в момента тече приема от 1 март до 30 април.

Кандидатстването по всички програми става през апликационни форми на Портала на EIT Food - www.eitfood.eu.

Информация за програмите и условия за допустимост на кандидатите са налични в рубриката АКТУАЛНО на интернет страницата на Институт за агростратегии и иновации – www.agroinnovations.bg

Накратко за EIT FOOD

EIT Food е пан-европейско партньорство с ориентиран към потребителите подход, който има за цел да подпомогне иноватори, предприемачи и студенти да разработват и развиват решения на предизвикателства, пред които е изправено обществото в световен мащаб, да ускорят развитието и внедряването на иновациите, да създават работни места и кариери и в крайна сметка да повишат конкурентоспособността на Европа. Като една от най-мащабните световни инициативи, свързани с храните, EIT Food иска Европа да поведе една глобална революция в производството и иновациите при храните. Целта на EIT Food e да промени начина, по който нашата храна се произвежда, доставя, консумира и рециклира и да създаде стабилен във времето и ефективен хранителен сектор, подкрепящ една устойчива и кръгова био-икономика.

EIT Food е част от Европейския Институт за Иновации и Технологии EIT и в своите действия прилага Регионалната Иновационна Схема (RIS) на EIT. RIS е обединяващата схема на EIT общността, която има за цел да допринесе за подсилването на иновациите в европейските държави и региони, които принадлежат на групата на "скромните и умерени" иноватори, според разпределението, посочено в European Innovation Scoreboar.

14 брой на рубриката „Иновациите - бъдещето на агрохранителната верига“, която списание „Агробизнесът“ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Европейския институт за иновации Европейският институт за иновации и технологии в храните (EIT Food) и е предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!“

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Ева Майдел: Мониторинговият доклад няма да бъде продължен

Ева Майдел: Мониторинговият доклад няма да бъде продължен

Неделя, 31 Май 2020

Мониторинговият доклад няма да бъде продължен, но европейските органи най вероятно ще има начини...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

ДФ „Земеделие” създаде специален имейл за сигнали за пожари

ДФ „Земеделие” създаде специален имейл за сигнали за пожари

Четвъртък, 21 Май 2020

 Паленето на стърнища в страната продължава, въпреки предупрежденията и санкциите, които ДФ „Земеделие“ налага....

Компании, Събития, Анализи

Президентът на Сърбия Александър Вучич пристига на посещение в България по покана на премиера Бойко Борисов

Президентът на Сърбия Александър Вучич пристига на посещение в България по покана на премиера Бойко Борисов

Неделя, 31 Май 2020

Министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с президента на Сърбия Александър Вучич, който ще...

Реколта, Пазари, Цени

 Черешопроизводителите сe притecняват зa цeнaтa нa чeрeшите

Черешопроизводителите сe притecняват зa цeнaтa нa чeрeшите

Неделя, 31 Май 2020

 Черешопроизводителите са притecнeн зa цeнaтa нa чeрeшите, кoятo вce oщe нe e утoчнeнa oкoнчaтeлнo....

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

 Румен Радев: Нужни са инвестиции в модернизация на лабораториите и младите учени на ИРГР-Садово

Румен Радев: Нужни са инвестиции в модернизация на лабораториите и младите учени на ИРГР-Садово

Петък, 29 Май 2020

 В рамките на посещението си на територията на пловдивската община Садово президентът Румен Радев...

Иновации, Обучение, Агросвят

Комисар Мария Габриел: Необходимост от координация, гъвкавост и стратегическа автономност по веригите на доставки са поуките за науката и иновациите от кризата

Комисар Мария Габриел: Необходимост от координация, гъвкавост и стратегическа автономност по веригите на доставки са поуките за науката и иновациите от кризата

Петък, 29 Май 2020

Българският еврокомисар Мария Габриел проведе втора видеоконференция с министрите отговорни за научните изследвания на...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.