Институтът по животновъдни науки – Костинброд е удостоен с Грамота в раздел „Животновъдство“ от Конкурса за иновации на АГРА 2020

Институтът по животновъдни науки – Костинброд, водещо научно звено в ресорния сектор чрез системата на Селскостопанска академия, бе удостоен с Грамота в раздел „Животновъдство“ от Конкурса за иновации на Международната селскостопанска изложба АГРА 2020.

Наградата е признание за разработената в Института „Покривна кошерна табла с разширени технологични възможности”, като иновативен продукт в ресорния раздел на Конкурса. Представлява конструкция с паралелепипеден обем, разделен на две части. В него се обособява място за хоризонтално разположена пчелна пита, от едната страна и на две комбинирани хранилки от другата - едната за основното семейство под таблата и втора - за нуклеусно микросемейство, заселено в самата покривна табла. 

С иновацията може да се осъществи реална и предизвикана самосмяна на пчелата майка в кошера, като отпадат всички манипулации и дейности по традиционното придаване.

ИЖН – Костинброд логично и заслужено бе единственият лауреат на награда в раздела „Животновъдство“ на Конкурса. Известна е ролята му на научно звено в структурата на ССА, което извършва научно-изследователска, приложна и консултантска дейност в областта на биологията и селекцията на българската медоносна пчела. В този контекст екипът му от учени разработва технологии за отглеждане на пчелни семейства в различни системи кошери, технологии за успешно зимуване на слаби пчелни семейства, аналитични методи за стандартизация и окачествяване на пчелни продукти и изследвания за подобряване на качествата на медоносната растителност. Институтът произвежда и предлага и качествени плодни пчелни майки и пчелни роеве от местна (българска) порода пчели.

Доц. Иван Янчев, зам. директор на ИЖН-Костинброд поясни, че наградената иновация „Покривна кошерна табла с разширени технологични възможности” определено ще намери приложение като полезен и конвентируем продукт. По думите му, „това се случва не за първи път, когато се свързва с името на учения доц. д-р Пламен Христов от пчелина на ИЖН-Костинброд, разположен в регион Дебелец, Област В. Търново. Наградите за иновативните разработки, всички с практическо приложение, са обективно и заслужено признание за работата му Доц. Христов води и курсове по пчеларство в цяла България. Вече има четири получени патента за полезни модела и един за изобретение, като има подадени още два, в процес на обработка.

В областта на пчеларството ИЖН - Костинброд е единственият в системата на Селскостопанска академия, провеждал изследвания с пчели местни отродия. Базата на Института в Дебелец функционира още от 90-те години на миналия век. Научното звено на ССА поддържа и още един пчелин в гр. Костинброд, където основно произвежда майки и прави други анализи на пчелни продукти. Иновативната дейност е свързана със системите кошери е в региона на Дебелец, Обл. Велико Търново. Там пчелинът е и в конверсия в преход към биологично пчеларство, тъй като районът е много чист, а произвежданият мед много качествен и търсен. Изкупува се почти веднага и дори на по-високи цени от средните за страната, информира зам. директорът на Института.

Безспорното предимство на ИЖН-Костинброд е в умението на ръководството му да съхрани и използва в конкурентоспособна посока една стара база, като работеща. Нещо повече – да я развие в посока на всичко ново и носещо печалба и престиж за самото научно звено към Селскостопанска академия с доказани постиженията в областта на биологията и селекцията на българската медоносна пчела.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Щабът: Излекувани са 48 души, новите случаи на Ковид-19 са 14

Щабът: Излекувани са 48 души, новите случаи на Ковид-19 са 14

Събота, 30 Май 2020

14 са новите случаи на COVID-19 у нас, от тях 4-ма са в болница,...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

ДФ „Земеделие” създаде специален имейл за сигнали за пожари

ДФ „Земеделие” създаде специален имейл за сигнали за пожари

Четвъртък, 21 Май 2020

 Паленето на стърнища в страната продължава, въпреки предупрежденията и санкциите, които ДФ „Земеделие“ налага....

Компании, Събития, Анализи

Виртуални бизнес срещи в рамките на Technology & Business Cooperation Days 2020

Виртуални бизнес срещи в рамките на Technology & Business Cooperation Days 2020

Петък, 29 Май 2020

Business Cooperation Days 2020 към HANNOVER MESSE. Хановер Месе е едно от водещите събития...

Реколта, Пазари, Цени

 Земеделската земя е пристан в години на криза

Земеделската земя е пристан в години на криза

Петък, 29 Май 2020

Земята е пристан в години на криза. От една страна, тя гарантира капиталова печалба,...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

 Румен Радев: Нужни са инвестиции в модернизация на лабораториите и младите учени на ИРГР-Садово

Румен Радев: Нужни са инвестиции в модернизация на лабораториите и младите учени на ИРГР-Садово

Петък, 29 Май 2020

 В рамките на посещението си на територията на пловдивската община Садово президентът Румен Радев...

Иновации, Обучение, Агросвят

Комисар Мария Габриел: Необходимост от координация, гъвкавост и стратегическа автономност по веригите на доставки са поуките за науката и иновациите от кризата

Комисар Мария Габриел: Необходимост от координация, гъвкавост и стратегическа автономност по веригите на доставки са поуките за науката и иновациите от кризата

Петък, 29 Май 2020

Българският еврокомисар Мария Габриел проведе втора видеоконференция с министрите отговорни за научните изследвания на...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.