Земеделската земя е пристан в години на криза

Земята е пристан в години на криза. От една страна, тя гарантира капиталова печалба, от друга – възможност за печалба от ренти. Земеделието като сектор е и ще бъде най-малко засегнато от кризата. Следователно не се очакват сътресения на пазара на земеделска земя. Наблюденията са за лек спад в цената но това няма да влоши картината, напротив донякъде ще регулира доскоро твърде бързото повишение, заяви председателят на асоциацията Стайко  Стайков

С идването на есента обаче това ще се промени уверява Стайков. Ще преминат основните земеделски дейности по прибиране на реколтата, заразата ще поутихне, стопаните ще имат време и средства от спечелените през сезона и ще могат отделят за сделки със земи. Така че през септември пазарът на земя ще се раздвижи.

В района на Добрич и Силистра предходната година цената минаваше 2000 лв/ дка и на места достигна твърде високата 3000 лв. на декар. Сега там се очаква задържане до 2000 лева. В по-слабите и сухи райони – Хасково, Кърджали, Сакар, цената е доста по-ниска.

Човек трябва много да внимава, когато инвестира в земя, защото има много необработена земя и вместо нива може да получи поле с камъни. Ние като асоциация винаги сме съветвали да се използват услугите на компетентни лица, на които обществото се е доверило през годините, а не хората да се хвърлят на сляпо Това е сигурна, но и рискова инвестиция.

От една страна, за хората с повече възможности в момента не е изгодно да влагат средства в банките заради отрицателната лихва. Остават инвестиции в недвижимо имущество и земеделска земя. Последната е дългосрочна, която дава между 2-5% доходност и между 3-4% при пакет.  Със сигурност това е по-добро решение за парите, отколкото в банка, но ако се търси бърза възвръщаемост, може и да се загуби, защото за тази доходност трябва да се чака. Така че са необходими трезва преценка и компетентен съвет.

 Българското земеделие, подпомогнато от правителството и министерството на земеделието, днес продължава да се развива. То е жив организъм, който няма как да бъде спрян, тъй като всички сме зависими от храната. За нас като асоциация е важно да помагаме. Както знаете, направихме дарение от 5000 лв. на БАН за намиране на решение срещу COVID-19.  А миналия четвъртък дарихме предпазни маски, ръкавици и дезинфектанти на министерството на земеделието. Нека бъдем съпричастни със ситуацията!

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Мария Габриел: Университетите имат ключова роля в европейското образователно пространство

Мария Габриел: Университетите имат ключова роля в европейското образователно пространство

Петък, 03 Юли 2020

„По време на пандемията ясно се очертаха редица трудности пред европейските образователни системи. Сред...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Нови технологии за стабилен доход в растениевъдството

Нови технологии за стабилен доход в растениевъдството

Петък, 03 Юли 2020

Доходността на растениевъдния сектор зависи пряко от количеството и качеството на реколтата. Всеки регион...

Компании, Събития, Анализи

България е  една от осемте държави в Европа, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище

България е една от осемте държави в Европа, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище

Четвъртък, 02 Юли 2020

Този суперкомпютър е не само за медицина, за лекарства, а за всичко. В рамките...

Реколта, Пазари, Цени

Експерти на ДФЗ ще извършват теренна проверка на зеленчукопроизводители в Пазарджишко

Експерти на ДФЗ ще извършват теренна проверка на зеленчукопроизводители в Пазарджишко

Четвъртък, 02 Юли 2020

Зам.-изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" - РА Иван Капитанов и експерти от "Технически инспекторат"...

Иновации, Обучение, Агросвят

Bridgestone в партньорство с Microsoft за създаването на иновативна система за мониторинг на гумите за допълнително увеличаване на безопасността

Bridgestone в партньорство с Microsoft за създаването на иновативна система за мониторинг на гумите за допълнително увеличаване на безопасността

Вторник, 30 Юни 2020

Посредством партньорството си с Microsoft, Bridgestone разработи уникална Система за мониторинг на повреди при...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.