Atlas Agro Science е победителят в българския финал на EIT Food Innovation Prizes

5000 евро, участие в големия международен финал и безценно менторство и контакти очакват най-обещаващия стартъп в агро-храните у нас тази година

 

Atlas Agro Science се класира на първо място и получи 5 хиляди евро от наградния фонд на първото по рода си състезание EIT Food Innovation Prizes в България, което се проведе онлайн днес. Стартиращата компания се класира за Grand Final на състезанието за стартъпи в агро-хранителната верига, който ще се проведе през есента тази година. На европейския финал Atlas Agro Science ще се състезава с победителите от 16 други държави, които ще се борят за наградния фонд от 50 хиляди евро.

Иновации в управлението на отпадъците и земеделието чрез кръгова икономика е в същността на работата на екипа на стартиращата компания, която търси иновативни решения, свързани с използването на възобновяеми биологични източници чрез включване на кръговата икономика. Усилията на стъртъпа са насочени към решаване на значителен екологичен проблем, а именно увеличаващите се количества утайки от отпадъчни води от пречиствателни станции да бъдат използвани и превърнати в безопасен ресурс за селското стопанство. Със своя продукт, Atlas Agro Science се стреми да подобри здравето на хората, околната среда и доверието по агро-хранителната верига.

Втора награда в размер на 3 хиляди евро спечели Unmanned Systems Bulgaria с напълно цифровизирана, автоматизирана система за управление на безпилотен трафик. С трета награда на стойност 1000 евро журито на EIT Food Innovation Prizes отличи екипът на Zero Wave - стартираща компания, която произвежда 100% биоразградими съдове и прибори за хранене. Победителят Atlas Agro Science спечели и симпатиите на зрителите, наблюдаващи оспорваната надпревара, за което получи и специалната Награда на публиката в размер на 2000 евро.

Днешното състезание между осемте обещаващи финалисти на Наградите за иновации на EIT Food беше организирано от Института за агростратегии и иновации - EIT Food Hub Bulgaria и позиционира България като силен играч сред  17-те  страни от Югоизточна  Европа в иновациите в храните.

Разнообразният профил на експертите от журито, покриващ всичко необходимо за безпристрастната и компетентна оценка на една бизнес идея, държеше нащрек кандидатите по време на Q&A сесиите след всяка презентация и в крайна сметка беше решаващ за оценките. С отговорната и нелека задача да решат кой заслужава да влезе в призовата тройка, бяха ангажирани Милен Иванов - Venture Capital инвеститор, основател на CEO Angels Инвестиционен клуб и ко-директор във Founder Institute; Роси Митова - основател на първия онлайн фермерски пазар в България farmhopping.com, а в момента коуч на млади стартъпи и доц. д-р Величка Гочева - университетски преподавател в катедра "Биотехнология" и Центърa за обучение по качество и безопасност на храните към Университета по хранителни технологии Пловдив.

Вдъхновяваща част от българския финал на EIT Food Innovation Prizes беше  презентацията на ключовия лектор Marc Bolard, съосновател на иновативната компания NASECOMO.

EIT Food е пан-европейско партньорство с ориентиран към потребителите подход, който има за цел да подпомогне иноватори, предприемачи и студенти да разработват и развиват решения на предизвикателства, пред които е изправено обществото в световен мащаб, да ускорят развитието и внедряването на иновациите, да създават работни места и кариери и в крайна сметка да повишат конкурентоспособността на Европа. Като една от най-мащабните световни инициативи, свързани с храните, EIT Food иска Европа да поведе една глобална революция в производството и иновациите при храните. Целта на EIT Food e да промени начина, по който нашата храна се произвежда, доставя, консумира и рециклира и да създаде стабилен във времето и ефективен хранителен сектор, подкрепящ една устойчива и кръгова био-икономика.

EIT Food е част от Европейския Институт за Иновации и Технологии EIT и в своите действия прилага Регионалната Иновационна Схема (RIS) на EIT. RIS е обединяващата схема на EIT общността, която има за цел да допринесе за подсилването на иновациите в европейските държави и региони, които принадлежат на групата на "скромните и умерени" иноватори, според разпределението, посочено в European Innovation

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Парламентът преизбра Урсула фон дер Лайен за председател на Комисията

Парламентът преизбра Урсула фон дер Лайен за председател на Комисията

Четвъртък, 18 Юли 2024

С 401 гласа „за“ Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за председател на...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи

Вторник, 25 Юни 2024

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи...

Компании, Събития, Анализи

Рекордна година за Innov’Space

Рекордна година за Innov’Space

Сряда, 10 Юли 2024

2024 г. е рекордна година по отношение на наградените звезди и специалните похвали „Най-добрият...

Реколта, Пазари, Цени

НАЗ стартира кампания в помощ на животновъдите от Сакар планина

НАЗ стартира кампания в помощ на животновъдите от Сакар планина

Сряда, 17 Юли 2024

Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) стартира кампания в помощ на животновъдите, засегнати от големия...

Иновации, Обучение, Агросвят

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

Сряда, 10 Април 2024

Arrigoni предлага разнообразна гама от иновативни продукти за смекчаване на ниските температури, способни да...






Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.