Открит Ден на пшеницата събра близо 200 земеделци и семенарски компании край Кубрат

Съобразявайте се с препоръките на селекционерите, разпределяйте риска и сейте сертифицирани семена, препоръча Мариела Йорданова, зърнопроизводител и семепроизводител

 

Близо 200 земеделци и представители на семенарската индустрия се събраха на открит Ден на пшеницата в стопанството на “Сортови семена” ЕАД - Разград.
По време на събитието, което се проведе за 18 поредна година, беше представена утвърдена и нова селекция пшеница, ечемик, тритикале, ръж и споделен опит за отглеждането им. Земеделците се запознаха с развитието на над 40 различни сорта и хибрида на полето и с приложената агротехника.  

 

Мариела Йорданова, управител на “Сортови семена” и зърнопроизводител направи обзор на стопанската година. Малко преди финала на вегетация на есенниците и началото на жътвената кампания тя отчете трудна и предизвикателна година за сектор зърнопроизводство и очаквания за добър добив:

“Започнахме стопанската година с тревога и много от нас все още не сме излезли от предходната стопанска година, защото част от складовете на земеделци и търговци са все още пълни със зърно, а очакваме добра реколта тази година. Подложени сме на тежки удари на пазара и направихме много високи себестойности, така че е редно да се помисли за нивата на рентите.
Тази пролет в полетата си виждаме целия учебник по фитопатология. Вирусните нападения са с размерите на пандемия. При лабораторни проби от наши полета са изолирани ечемичен вджуджаващ вирус, пшеничен вирус, вижда се и нова раса на жълта ръжда, различна от тази през 2014 г. Заради сухата зима, влажната хладна пролет, в полетата си виждаме и учебниците по ентомология, но нямаме и оръжие за борба с много от вредителите - листни въшки, щурци, хоботник. Ливадната пеперуда също вече е в полетата.”  


Мариела Йорданова акцентира и на няколко важни момента при избора на сорт, които стриктно се спазват в стопанството на “Сортови семена”: 

 

Когато избирате сорт, съобразявайте се с препоръките на селекционера - за сеитбени норми, дати на сеитба, агротехника.
Разпределяйте риска! Избирайте ранни, средно ранни, по-късни сортове, защото година с година не си приличат.
Сейте сертифицирани семена - това е първата правилна крачка за здрави посеви, които ще са запазени от болести и плевели в началото и ще развият потенциала на генетиката
”.

 

Изборът на сорт, изборът на гъстота и изборът на сроковете на сеитба са от ключово значение при отглеждането на пшеница и ечемик, посочи Димитър Петков, управител на “Агредо” ООД:


“Най-добре е винаги да се избират няколко сорта пшеница, но не като при царевицата - да избереш 3 хибрида царевица, и трите от група 380. Добре е да се избират пшеници, които са различни по вегетация и с различно поведение на различен тип почви. Добре е да има много ранна пшеница, средно ранна пшеница, а на места, които задържат повече влага - може да се сложи и малък % средно късна пшеница”.

“Периодът около Димитровден се очертава много добър избор за сеитбата на пшеница и ечемик. Около 15-20 октомври - начало на сеитбата до Димитровден, а след това - сеитба на ечемика. Ако се засее през ноември, ще е още по-добре. В последните 7-8 години времето показа, че дори пшеници, поникнали през януари, имат много добра класоносна пролетна братимост и с добре балансирано торене и растителна защита могат да се получат много добри резултати. В същото време най-ранните септемврийски сеитби все по-рядко изглеждат добре”


Земеделският производител Хамза Чакър, дългогодишен клиент на “Сортови семена” отглежда 37 хил. дка земя, както и говеда в млечно и месно направление и угояване на телета в района на Кубрат:

“За да има успешен земеделски бизнес, едно от условията е да се използват сертифицирани семена. Сортовете също трябва да се прецизират при избора, за да се постигнат високи резултати. Различните години и различните климатични условия предразполагат засяването на различни видове сортове и в тази посока имаме пълно съдействие и препоръки от страна на „Сортови семена”. 

 

По време на открития Ден на пшеницата беше направено и официалното представяне на новата марка храни на компанията - Ку-Братско. Под този бранд ще се предлагат семейни фермерски продукти от животновъдната ферма на стопанството - овче и козе сирене и мляко.  


В края на събитието по традиция се проведе ритуал за плодородие с наричане и разчупване на питка, както и томбола с награди - семена пшеница и ечемик от портфолиото на „Сортови семена“; козе и овче мляко от новия бранд на компанията Ку-Братско.

 

 

Министърът на туризма на Индонезия посети производствената база за ренданг-паданг в България

Фабриката на „Белла България“ в Костиево е първата и единствена в Европа, която произвежда месния деликатес

 

Министърът на туризма на Индонезия Сандяга Уно и посланикът на страната в България Иван Богананта посетиха фабриката за производство на ренданг-паданг на хранителната компания „Белла България“ в Костиевто (Пловдив). Тя е първата в Европа създадена специално за производството на индонезийския деликатес – бавно приготвено телешко месо с билки и подправки по автентична рецепта от западната част на о-в Суматра. Производственият капацитет е 30 тона месечно. Инвестицията е на стойност 3 млн. щ.д. и включва закупуване на нови хранителни технологии, производствени мощности и логистично партньорство за разпространението на продукта в Европа и Близкия Изток.

Проектът се осъществява по инициатива на Н.Пр. посланик Богананта в подкрепа на програмата на президента на Индонезия Джоко Уидодо: Indonesia – Spice Up the World.

„Избрахме „Белла България“ за свой стратегически партньор, с който заедно да представяме гастро визитката на страната ни по света. Компанията е водещ производител на храни в Европа. Има 12 производствени предприятия в България, силно развита логистична мрежа и притежава Халал сертификат,“ коментира негово превъзходителство Иван Богананта.

„Този проект е поредната нова тенденция в месния пазар на Европа, в чието задаване „Белла България“ има водеща роля. Радваме се, че предлагаме този нов вкус на потребителите в Европа и Близкия Изток,“ коментира главният оперативен директор на компанията Димитър Митев.

Рендангът, произвеждан от „Белла България“ е по специална азиатска технология. За гастро визитка Индонезия е избрала „ренданг паданг“, специфично овкусено месо, наситено с богатите на аромати подправки в района Паданг. Самият продукт е културно наследство на Индонезия, което е отличено като една от най-добрите храни в класацията на CNN „50-те най-добри храни в света“.

 

 

 

 

„Белла България“ е експертът в храните от 1997 г. Компанията е доставик на най-големите международни и локални търговски вериги в България, Германия, Испания, на Балканите и в Централна Европа. Дистрибутор е на водещи световни хранителни компании в България. Производственият капацитет е 350 тона храна на ден. Притежава бази за производство и дистрибуция на храни в България, Гърция, Румъния и Унгария. Всички производствени мощности в България се захранват със зелена енергия. Притежава регистрирани патенти, удостоверяващи световни новости в производството на храни.

„Белла България“ представя на над 40 пазара богато портфолио от продукти с български вкус – тестени изделия, месни деликатеси и продукти за мазане. Ролята на стратегически партньор в инициативата Indonesia: Spice Up the World е ключова за успешното захранване с ренданг-паданг на контрагентите като кетъринг фирми, посолства и други държавни представителства на Индонезия в Европа и Близкия Изток. Четвъртата по брой на население в света страна след Китай, Индия и САЩ (273 млн.души) има едни от най-големите диаспори в Европа и съместно с „Белла България“ достига до тях 

 

За повече информация:

„Корпоративни комуникации: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., 02/9703734

 

Розовото масло е българската визитна картичка в цял свят

Розовото масло е българската визитна картичка в цял свят от десетилетия и това се дължи на вековните традиции в отглеждането и преработването на рози. Това коментира заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков в Казанлък на Празника на розата. Събитието се отбелязва тържествено за 120-и път.

 

„България е позната с високото качество на розовото масло, което е ненадминато в световен мащаб, благодарение на труда на своите земеделци”, допълни Джиков. Заместник-министърът посочи, че в сектора са регистрирани близо 3000 земеделски стопани, които всяка година в кампанията по прибирането на розов цвят и лавандула осигуряват сезонна заетост на около 30 хиляди берачи. „Надявам се реколтата да е добра и да надмине реализираните през миналата година 8,6 млн. тона розов цвят”, коментира още Джиков.

 

Аграрният заместник-министър обсъди с кмета Галина Стоянова позицията на България във връзка с европейския регламент, който засяга и производството на етерични масла. Тодор Джиков заяви, че Министерството на земеделието категорично подкрепя българските розопроизводители и преработватели и е предприело всички необходими стъпки, за да защити продукта, който е символ на България.

 

Заедно с президента Румен Радев, министъра на туризма Илин Димитров, жители на града и множество гости от различни страни Тодор Джиков се включи в традиционното бране на розов цвят и розоварене в градините край града. Официалните гости поздравиха и участниците в Осемнадесетата световна среща на българските медии, организирана от БТА, в която участват журналисти от цял свят и се провежда в Казанлък днес.

Старт на 20-ото Световно първенство по улов на хищна риба с изкуствени примамки

Заместник-министърът на земеделието Георги Събев откри 20-ото Световно първенство по улов на хищна риба с изкуствени примамки. Церемонията на шампионата се проведе за втори пореден път в България, в Девин.

В приветствието си към всички участници, аграрният заместник-министър съобщи, че в рамките на събитието се предвижда зарибяване с близо тон риба, като това от своя страна показва грижата, която имат българските риболовци и Българската федерация по риболовни спортове за природата /БФРС/. „Организирането на поредното световно мероприятие в страната, с широкото участие на 17 държави, показва, че полаганите усилия от страна на БФРС са в правилната посока“, каза още Събев. По думите му това, че страната ни е домакин за втори път на световно първенство по улов на хищни риби, е признание за работата на българските федерации по риболовни спортове, че успяват да създадат и поддържат доброто име на България.

„Надявам се, че състезанието ще бъде успешно и отново ще имате повод в близките години да се завърнете тук в България“, завърши заместник-министър Събев. И допълни, че всички в обществото трябва да оценяваме ролята на риболовците и на ловците за опазване на биологичното разнообразие.

В надпреварата взеха участие държавите -  Босна и Херцеговина, Хърватия, Чехия, Унгария, Италия, Латвия, Молдова, Монголия, Македония, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Словакия, Испания, Украйна и България.

 

Селскостопанска техника: пазарът в Италия е изложен на риск в очакване на Национален план за възстановяване и устойчивост

Данните за регистрацията за първото тримесечие на годината показват спад при тракторите и възстановяване при другите видове машини след отчетената загуба през първото тримесечие на 2022 г. Като цяло пазарът остава в застой, повлиян от забавянето на процедурите за отпускане на публични средства. Съществува загриженост относно покупко-продажбата на употребявани машини, която расте драстично и не подобрява технологичното ниво на италианските ферми.

 

През първото тримесечие на тази година италианският пазар на трактори отбеляза спад в сравнение със същия период на предходната година, докато продажбите на зърнокомбайни, трактори с товарни платформи и телескопични товарачи показаха възстановяване в сравнение със спадовете, регистрирани през първите три месеца на 2022 г., но обемът на продажбите остава малък. Данните за регистрация - обработени от FederUnacoma въз основа на регистрациите на Министерството на инфраструктурата и транспорта - показват общо 5 083 регистрирани трактора през периода януари-март, спад от 5,3% след загубата от 10%, вече регистрирана през първото тримесечие на предходната година. Зърнокомбайните достигнаха 60 броя (+46,3%), телескопичните товарачи 376 (+21,7%) и тракторите с товарни платформи общо 158 (+18,8%), докато ремаркетата останаха неподвижни с 1919 броя (-1,3%). Според оценката на FederUnacoma пазарът - който в допълнение към регистрираните превозни средства включва широка гама от машини и оборудване, които се наблюдават от Статистическата служба - в момента е изложен на риск от спиране. В контекст, който вече е несигурен от тенденцията в селскостопанските доходи и вероятната суша, която може да засегне производството - обяснява федерацията на производителите - решаваща променлива е наличието на обществени стимули за закупуване на механично оборудване. Националният план за възстановяване и устойчивост, който отпуска 400 милиона евро за закупуване на "пълно електрически" и метанови трактори, както и превозни средства с прецизни устройства, в момента е в застой в очакване на процедурите за отпускане на средствата да бъдат установени . Новото дарение от 225 милиона евро специално за трактори все още предстои да бъде определено, обявено от правителството, взето от Фонда за иновации и поверено на Ismea за оперативно управление. FederUnacoma също е загрижен за постоянния ръст в продажбата и покупката на употребявани превозни средства. Само през 2022 г. - според данните за прехвърляне на собственост, обработени от Федерацията - са продадени 51 хил. трактора втора употреба, което е ръст от 30% спрямо предходната година. Това са превозни средства на средна възраст от двадесет години, които не подобряват качеството на машинния парк, работещ по нашите земи, а напротив, забавят един по-необходим и належащ от всякога процес на модернизация.

 

Рим, 28 април 2023 г

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Министър Кирил Вътев: Важно е да консолидираме агрохранителната верига от полето до масата

Министър Кирил Вътев: Важно е да консолидираме агрохранителната верига от полето до масата

Сряда, 07 Юни 2023

Целта е по-качествени и повече български храни от български суровини, каза министърът на земеделието...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Чушки, домати, патладжани: Arrigoni представя новото защитно сито Prisma® Ldf Strong

Чушки, домати, патладжани: Arrigoni представя новото защитно сито Prisma® Ldf Strong

Четвъртък, 01 Юни 2023

Революционният високотехнологичен агротекстил ще бъде представен на щанд 01.345 на изложението GreenTech в Амстердам...

Компании, Събития, Анализи

SPACE 2023 : УЧАСТИЕ НА ВИСОКО НИВО И ВИСОКОКАЧЕСТВЕНО СЪДЪРЖАНИЕ

SPACE 2023 : УЧАСТИЕ НА ВИСОКО НИВО И ВИСОКОКАЧЕСТВЕНО СЪДЪРЖАНИЕ

Четвъртък, 01 Юни 2023

SPACE 2023 ще се проведе от 12 до 14 септември в изложбения център в...

Реколта, Пазари, Цени

Открит Ден на пшеницата събра близо 200 земеделци и семенарски компании край Кубрат

Открит Ден на пшеницата събра близо 200 земеделци и семенарски компании край Кубрат

Сряда, 07 Юни 2023

Съобразявайте се с препоръките на селекционерите, разпределяйте риска и сейте сертифицирани семена, препоръча Мариела...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

ДФЗ одобри още 265 проекта по подмярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“ от ПРСР 2014 -2020 г.

ДФЗ одобри още 265 проекта по подмярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“ от ПРСР 2014 -2020 г.

Петък, 02 Юни 2023

Държавен фонд „Земеделие“ - Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) одобри още 265 проектни предложения по подмярка...

Иновации, Обучение, Агросвят

BASF ОТНОВО ТЪРСИ ДА НАГРАДИ СТАРТЪПИ И ИНОВАТОРИ ОТ БЪЛГАРИЯ

BASF ОТНОВО ТЪРСИ ДА НАГРАДИ СТАРТЪПИ И ИНОВАТОРИ ОТ БЪЛГАРИЯ

Сряда, 07 Юни 2023

За трета поредна година BASF организира конкурс за стартъпи и иноватори, най-добрите от които...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.