Българските фирми са сред водещите компании в устойчивото и здравословно хранене на Free From Specialty Food & Wine 2025

България направи запомнящо се впечатление на едно от иновативните международни събития в хранителната индустрия – Free From Specialty Food & Wine 2025, което тази седмица превърна MARX HALLE във Виена в арена на иновации, вкусове и глобални търговски възможности.
С колективен щанд, организиран от Асоциация „Традиционни български консерви“ българското участие се открои с модерна визия, натурални съставки и продукти, които отговарят изцяло на новите потребителски предпочитания – без добавена захар, без глутен, без изкуствени съставки, но богати на витамини, минерали и вдъхновени от природата.
„Днес „free‑from“ вече не е мода, а стандарт. Наблюдаваме силна ориентация към устойчивост и здравословен избор за всички категории храни”, каза Антоанета Божинова, организационен секретар на Асоциацията. По думите и продуктите „без“ доминират пазара и това изложение ясно демонстрира, че „free‑from“ храните (без глутен, лактоза, добавени захари, соя, оцветители, ароматизатори и др.) вече преминават от нишови продукти към масова тенденция, привличайки вниманието на големи вериги и потребители. Гордея се с представянето на българските компании, които показаха, че могат да бъдат не просто в крак с тенденциите, а да ги задават със свои продукти, които съчетават автентичност и съвременни функционални ползи“, допълни Антоанета Божинова.
Вкусът на бъдещето – вдъхновен от българската земя
В конкуренция с над 280 изложители от 60 държави, четири иновативни български компании ясно заявиха присъствието си в категориите с най-бърз растеж: растителни продукти, функционални храни, веган и био алтернативи. Родните фирми предизвикаха засилен интерес от международните посетители – професионалисти, дистрибутори и ритейлъри, като представиха автентични продукти с висока хранителна стойност и натурални съставки без изкуствени добавки - точно това, което търсят потребителите днес:
• „Джем и Джем“ – конфитюри и плодови продукти без добавена захар, 100% натурални и био сертифицирани – за ценителите на автентичния вкус.
• „Цима 99“ – премиера на бранда tru balance – функционални храни с колаген и протеин, както и серия „zero“, без добавена захар, за активни хора със здравословен стил.
• „Пелтина“ – новата линия MUSLEO – готови закуски за спортуващи и динамични потребители, базирани на естествени съставки и богати на фибри, витамини и енергия.
• „Булгарплод – Кюстендил“ – 100% натурални продукти: студено пресован ябълков сок, сушени плодове и органичен ябълков оцет, перфектно съчетаващи традиция и устойчивост.
Изложение от

Министерството на земеделието и храните даде старт на Жътвена кампания ‘2025

 

Министерството на земеделието и храните даде официален старт на Жътвена кампания 2025 г. с национално събитие в село Цар-Петрово, област Видин. В церемонията участваха заместник-министрите на земеделието и храните Иван Капитанов и Янислав Янчев, които отправиха поздравления към всички земеделски стопани и изразиха подкрепа за усилията им в новата кампания.

„През тази година прогнозите са за реколта с добро качество при пшеницата. Очакваните добиви са над 6 милиона тона, а при ечемика – около 900 хиляди тона“, заяви заместник-министър Янислав Янчев. Той подчерта, че страната ни запазва стабилни позиции като производител на качествено зърно, което осигурява както вътрешния пазар, така и експортен потенциал.

Във връзка с търговските отношения със страни като Украйна, пред представители на медиите заместник-министър Янчев коментира, че министерството поддържа постоянен диалог със сектора. „Ако имаше сериозни смущения, фермерите щяха да сигнализират. Получаваме редовно анализи, които показват, че пазарната ситуация се стабилизира.“

От своя страна, заместник-министър Иван Капитанов определи откриването на жътвата като ключов момент в годишния календар на сектор „Зърнопроизводство“. „Работим за осигуряване на ритмичност и предвидимост на плащанията, така че земеделските стопани да имат спокойствие и увереност, че ще получават своевременно подкрепата, на която разчитат навреме“, посочи той. Капитанов допълни, че за опазване на реколтата и подобряване на производствения капацитет се предприемат активни мерки – разширява се обхватът на противоградовата защита в Северна България и се ремонтира съществуващата хидромелиоративна инфраструктура, с цел увеличаване на поливните площи.

В края на събитието двамата заместник-министри отправиха пожелания за здрава, плодородна и успешна година към всички български земеделци. На събитието присъстваха заместник-областният управител на Видин Ирена Николова, изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Ива Иванова, председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов и др.

България представи космически храни и нови сортове растителни култури на ЕКСПО 2025 в Осака, Япония

Министерството на земеделието и храните и Селскостопанската академия представиха българския иновационен и научен потенциал в селското стопанство по време на тематичната седмица „Необходимости за живот: храна, дрехи и подслон“, която се провежда от 5 до 16 юни в рамките на Международното изложение ЕКСПО 2025 в град Осака, Япония.

Акцент в представянето ни е поставен върху устойчивото земеделие, селекцията на растения и разработването на храни с висока добавена стойност, включително космически храни.

„Иновациите са движеща сила и основен фактор за устойчив растеж и добавена стойност в сектора на селското стопанство и производството на храни. Те са възможност да отговорим на глобалните икономически предизвикателства и да повишим конкурентоспособността на аграрния ни отрасъл. България е малка страна, но притежава значителни постижения в приоритетни области като селекцията на растения и производството на космически храни“, заяви заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева при откриване на  събитието в българския павилион.

Тя посочи, че значението на земеделието нараства със своя глобален принос за опазването на околната среда, осигуряването на заетост, развитието на селските райони и гарантирането на продоволствената сигурност.

„Прогресивната наука и съвременните технологии позволяват да издигнем храната и храненето на друго ниво“, допълни заместник-министърът и подчерта, че във времена на все по-глобализиращ се свят трансформацията на аграрния и на хранителния сектор е ключов фактор за утвърждаване на приобщаващи и устойчиви общества.

В рамките на участието на българската делегация, председателят на ССА проф. Виолета Божанова изнесе презентация за най-новите растителни селекции на Института по зеленчукови култури „Марица“ към ССА. Сред тях са сортовете „Розово сърце“, „Алено сърце“ и „Розов блясък“, които се считат за едни от най-вкусните в света. Те са пример и за съхраняване на традицията в съчетание с възможности за висока продуктивност и устойчивост на болести по растенията. Този резултат се постига чрез иновативни методи за селекция – ДНК генотипиране, пълно фенотипиране, метаболомни анализи.

Бяха демонстрирани и най-новите постижения, свързани с ускоряване на процеса на селекция на растения чрез иновативна методика за дистанционно наблюдение и машинно обучение за полево фенотипиране.

Директорът на Агробиоинститута към ССА  проф. Иван Атанасов представи български космически храни с доказан успех в реални антарктически и други специални мисии. Новите храни са продукт на обединението на най-новите научни постижения на института и високотехнологичните разработки на компанията „Антарта“. Те са израз и на дългосрочното стратегическо намерение за обединяване на качество, безопасност, традиция и иновации в създаването на храни с висока добавена стойност.

Бяха представени и биоактивни продукти под формата на хигроскопичен прах, извлечен чрез съвременна технология за оползотворяване на биомаса и отпадъци от етерично-маслени култури.

Българският павилион на Международното изложение ЕКСПО 2025 – Осака се намира на стратегическо място и е с площ от 376 кв. м. Мотото на националния ни павилион е „Еволюция с природата“ и предава посланието, че прогресът трябва да се движи в хармония с природата. То е в унисон и с основната тема на изложението: „Проектиране на бъдещо общество за живота ни“. ЕКСПО -Осака се провежда от 13 април до 13 октомври 2025 г.

Български фермерски съюз: Трябват нови инструменти за стимулиране на българското земеделие

Български фермерски съюз изпрати отворено писмо до министър-председателя Росен Желязков и министрите на земеделието Георги Тахов, финансите Теменужка Петкова и на икономиката Петър Дилов, за създаване на нови финансови инструменти и механизми за подпомагане, оздравяване и стимулиране на българското земеделие. „В контекста на глобалните климатични промени, трайно променящия се жизнен стандарт и социална среда – включително и в България, както и предвид динамичната политическа и икономическа реалност, която формира нови тенденции в световната търговия, се наблюдават процеси с изключително сериозни последици за българския аграрен сектор“, коментира в писмото председателят на БФС Георги Стоянов.

Разразилата се глобална търговска и икономическа война, налагането на мита и непредвидимостта на международната пазарна конюнктура създават реална заплаха за обезпечаването на продоволствените нужди на населението. В този контекст, особено актуален е въпросът за скъсяване на агрохранителната верига и осигуряване на устойчивост в сектора (намиращ отражение и в проекта за Закон за веригата на доставки на земеделски продукти и храни на Министерството на земеделието и храните).

От Български фермерски съюз акцентираме върху един ключов въпрос – липсата на механизми и устойчиви политики за създаване и подкрепа на ново, младо поколение земеделски производители и фермери, изведено като основен приоритет и задача и от Европейската комисия. Вярваме, че именно сега е моментът да се даде стратегически тласък в тази посока и на национално ниво, посочва Георги Стоянов.

Когато говорим за финансови и инструменти и механизми, говорим за държавна подкрепа, която по ясен, категоричен, всеобхватен и ефективен начин да предлага готови решения за наболелите проблеми от обществена важност – безводие, климатични изменения и катаклизми (градушки, ранно засланяване, измръзване), липса на пазари, високи цени на стоки, липса на кредитиране и прочие.

Трайно установилата се тенденция към фалити, отпадане и унищожаване на родни производители – независимо дали по обективни или субективни причини, води до изчезването на цели отрасли, породи и сортове с национална идентичност и значение. Наблюдаваме как цели фамилии и региони губят поминъка, труда и живота си, граден с поколения.

От съществено значение е създаването на ефективен и устойчив механизъм за застраховане на земеделската продукция в България. Международната практика ясно показва, че успешни модели се основават на активно участие на държавата, изграждайки се на принципа на солидарност между публичния и частния сектор. В Австрия например държавата покрива по-високия процент от застрахователната премия, с цел да облекчи земеделските производители и да повиши обхвата на застраховането. Подобни системи действат и в Испания и Франция, където публичната подкрепа играе ключова роля за стабилността на сектора. В САЩ застраховането на земеделска продукция е основен елемент от аграрната политика, реализиран чрез Федералната програма за застраховане на културите. Тази програма представлява публично-частно партньорство, при което частни застрахователни компании предлагат полици, субсидирани от федералното правителство. На този фон е належащо България също да разработи аналогичен модел, като така насърчава земеделците да се защитят от неблагоприятни климатични събития и гарантира устойчивостта на земеделския труд.

Също така е належащо да открием диалог по още един възможен допълнителен, но ключов механизъм за устойчиво подпомагане на земеделските производители – този на кредитните кооперации. Макар че Законът за кооперациите позволява създаването на взаимоспомагателни каси, на практика липсва специален закон, който да регламентира тяхното функциониране. Съществуващата законова празнота, в комбинация с ограниченото действие на Постановление №343 от 2008 г. (валидно само за 33 кооперации, създадени по схемата за земеделски капиталов фонд), възпрепятства възможността този модел да се разшири и приложи ефективно в национален мащаб. Това е пропусната възможност за изграждане на стабилен и локален механизъм за достъп до финансиране, основан на принципите на кооперативната солидарност. Считаме, че следва незабавно да се доразвие и надгради нормативната рамка в тази посока – като част от по-широката стратегия за финансова устойчивост на земеделския сектор.

         По отношение на нарастващите фалити, европейската политика е категорична в необходимостта от създаване на мерки за държана подкрепа и превенция и намира израз в Директива (ЕС) 2019/1023 относно превантивното преструктуриране и втора възможност за предприемачи. Макар и да беше приета Наредба за инструментите за ранно предупреждение и достъпа до информация на предприятията при вероятност от несъстоятелност, въз основа на която Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия създаде и поддържа публична уеб базирана система, реалното ѝ функциониране е незадоволително и безрезултатно. Системата не предоставя ефективни възможности за оперативна намеса, финансиране, преструктуриране или реална подкрепа.

Български фермерски предлага незабавно да се разработи нова стратегия за подкрепа на земеделските производители, изразяваща се в:

  • Създаване на специализиран механизъм, подобен на Национален гаранционен фонд или донадграждане с фокус върху справедливото обезщетяване на земеделските производители във връзка с климатичните промени;
  • Предоставяне на гаранции и достъп до финансиране за предприятия в риск чрез капацитета на ДФ "Земеделие" или Българска банка за развитие;
  • Изработване на законова рамка за превантивно преструктуриране, с възможност за намеса преди откриване на производство по несъстоятелност;
  • Институционализиране на инструментите за ранно предупреждение и реална подкрепа чрез правни и финансови механизми чрез текуща оперативна намеса в дейността.

 

Български фермерски съюз заявява своята готовност да участва активно в работни групи и дискусии за изработване на конкретни законодателни текстове и механизми, които да отговорят на нуждите на сектора и да гарантират устойчиво развитие на родното производство, пише още в писмото до представителите на правителството.

 

За повече информация: Наталия Кирова – „Връзки с обществеността“ – 0884 764021

 

Георги Стоянов, Председател на Българския фермерски съюз – 0899 853953

МЗХ предлага инициатива „Великденска кошница“

В периода от 11 до 19 април 2025 г. за пръв път у нас  стартира инициатива  „Великденска кошница“.  Тя има за цел да осигури на трапезата на всеки дом основните великденски продукти, които са традиционни за страната ни, на достъпни за потребителите цени, без компромис в качеството.

В кампанията ще бъдат включени следните продукти:

  • Агнешко
  • Ярешко
  • Яйца
  • Великденски козунаци
  • Тематични сладкарски изделия за празника

Предложението за тази инициатива се предвижда да бъде осъществена чрез доброволно сътрудничество между Министерството на земеделието и храните и търговските вериги и супермаркети.

При желание участващите търговци се ангажират да предлагат горепосочените продукти на контролирани цени по време на празниците.

„Великденската кошница“ е доброволна ценова инициатива, а не законодателна такава.

Очакваните резултати за домакинствата са по-достъпни цени в период на увеличено търсене и разходи. За бизнеса – подобряване на имиджа и връзката с потребителите чрез социална отговорност. Превенция на спекулативни ценови скокове и поддържане на ценова стабилност са също сред целите на кампанията.

Министерството на земеделието и храните предлага идеята и при желание да се координира с големите вериги – супермаркети у нас.   Няма правно задължение за търговците да участват. Търговците се съгласяват доброволно да включат определени продукти в специален списък и да предложат наистина или стабилни, или по-ниски цени на определени продукти.

Инициативата ще допринесе за предотвратяване на прекомерни повишения на цените в този период и по отношение на самата конкуренция.

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

България приветства предложенията на ЕС за облекчаване работата на фермерите

България приветства предложенията на ЕС за облекчаване работата на фермерите

Вторник, 24 Юни 2025

България оценява положително предложенията в проекта на Регламент на ЕС за облекчаване на работата...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Селскостопанска техника: Италианското производство е намаляло през 2024 г.

Селскостопанска техника: Италианското производство е намаляло през 2024 г.

Събота, 28 Юни 2025

Спадът в износа и негативната тенденция на вътрешния пазар се отразяват в националното производство,...

Реколта, Пазари, Цени

Българските фирми са сред водещите компании в устойчивото и здравословно хранене на Free From Specialty Food & Wine 2025

Българските фирми са сред водещите компании в устойчивото и здравословно хранене на Free From Specialty Food & Wine 2025

Понеделник, 23 Юни 2025

България направи запомнящо се впечатление на едно от иновативните международни събития в хранителната индустрия...

Иновации, Обучение, Агросвят

Университетът в Болоня и FederUnacoma работят заедно за агроиндустриални иновации

Събота, 28 Юни 2025

Рамковото споразумение, официално представено в Болоня по време на годишното общо събрание на Федерацията,...






Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.